2019. június 28., péntek

ÖMLIK A PÉNZ A HATÁRON TÚLI MAGYAROKHOZ

NAPI.HU
Szerző: SZEPESI ANITA
2019.06.28.


Az elmúlt évben, az év közbeni átcsoportosítások eredményeként két és félszeresére nőtt a határon túli a határon túli támogatásokat osztogató Bethlen Gábor Alap büdzséje. Egyedi elbírálással, a Miniszterelnökség szakmai javaslatai" alapján 75 milliárdot osztottak ki, a pénz nagy része Erdélybe ment - írja a hvg.hu.

Tavaly 90,2 milliárd forintot kapott a központi költségvetésből a főként a határon túli támogatások elosztásáért felelős Bethlen Gábor Alap, illetve kezelője, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (BGA) - idézi az állami cég közhasznúsági jelentését és beszámolóját a portál. Az összeg annak fényében még figyelemre méltóbb hogy a a 2018-as költségvetés 2017-es tervezésekor és elfogadásakor csak 26,1 milliárd szerepelt ezen soron.

Vagyis az alap támogatása közel 250 százalékkal nőtt a 2018-as, több tucatszoros átcsoportosítások eredményeként. A végén "nemzetpolitikai támogatásokra" 88 milliárd jutott, ebből 85 milliárdot ki is fizettek, 3 milliárd 2019-re csúszott át, az alapkezelő pedig a tervezett 1,2 milliárd helyett 1,7 milliárdból működhetett. A Magyarság Háza programra 200 millió, az iskolások határon túli kirándulásait szervező Határtalanul! programra 2,2 milliárd jutott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.