2019. június 14., péntek

ORBÁN SZTÁLINHOZ HASONLÓAN LIKVIDÁLNÁ AZ ÉRTELMISÉGET

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2019.06.14.


A tekintélyes ausztráliai üzleti és pénzügyi portál, a Financial Review terjedelmes cikket közölt „Hogyan támadta meg Orbán Soros Györgyöt, és hogyan győzte le” címmel. A szerző hosszan beszélgetett Michael Ignatieffel, a CEU elnök-rektorával. Megállapította: Orbán, akárcsak Sztálin, vagy Pol Pot, arról álmodik, hogy likvidálja az értelmiséget, lecsapolja a közoktatást, és befolyásolhatóbbá tegye a népet.

De Orbán korszerű autokrata: érti, hogy nem kell bunkósbothoz, vagy éjszakai csengetésekhez folyamodnia: a civil társadalom elleni támadása jogszabály-alkotás formájában jelenik meg, és a jogszabályok azon intézmények ellen irányulnak, amelyek kihívást jelenthetnek hatalmával szemben.

A szerző felidézi a CEU létrejöttét, történetét, a hosszas viszályokat, majd azt boncolgatta, hogyan vált Orbán a kilencvenes évek elejétől mostanra az illiberalizmus építészévé.

Az egyik elmélet szerint a politikai célszerűség vitte jobbra. De a liberálisok is Orbánba vetették a reményeiket, és soha nem nézték meg elég alaposan ahhoz, hogy felismerjék, mennyire sértődött velük szemben.

„A kollégiumi fiúk mindig meg akarták mutatni az urbánus értelmiségieknek, hogy mindig ők voltak az okosabb és jobb vezetők” - idézte a szerző Kim Lane Scheppelét. Hosszan írt a szerző Orbán fejlődéséről, és arról, hogyan tért vissza a hatalomba 2010-ben, miután az első bukása után megfogadta, hogy ilyen többet nem történhet meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.