2019. június 3., hétfő

ORBÁNT FASISZTA SZÓKÉPEIRŐL ÍR LONDON POLGÁRMESTERE - A KLUBRÁDIÓ KÜLFÖLDI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.06.03.


Sadiq Khan, a brit főváros önkormányzatának vezetője az európai populisták a 20.sz-i fasisztákhoz hasonlítja, Trumppal együtt. London főpolgármestere, az amerikai elnök hétfői látogatása elé írt véleménycikket a The Guardianbe. Az MTA ügy is bekerült a nemzetközi sajtóba, Amerikában a Trump-párti Fox NewsTV is érdemesnek tartotta beszámolni az Akadémiáért tartott vasárnapi budapesti tüntetésről. Külföldi lapszemle a Klubrádióban.

A magyarok Orbán Viktora, az olaszok Salvinije, a franciák Le Penje és a britek Nigel Farage-a ugyanolyan nemzetmegosztó szóképeket használ, mint a 20. századi fasiszták, csak valamivel kifinomultabb formában – írja London főpolgármestere, Sadiq Khan Donald Trump amerikai elnök hétfőn kezdődő nagy-britanniai látogatása elé a The Guardianben megjelent véleménycikkében.

A nemzet megosztásával és gyűlöletkeltéssel akarnak hatalmat maguknak, ami pár éve még csak meg sem fordult a fejünkben – vázolja fel azt a jelenséget, ami végérvényesen teret nyert Amerikában is Trump hatalomra kerülésével. Azt a személyt, aki nem talált kivetnivalót, sőt dicsérte azokat a tüntetőket, akik a fehérek felsőbbrendűségét hirdették és antiszemita jelszavakkal meneteltek Charlottesville-ben, valamint idegengyűlölő, rasszistaként bátorítja a szélsőjobbot, és nem hajlandó tudomásul venni a klímaváltozás jelentette kihívásokat, London polgármestere szerint nem lenne szabad vörösszőnyegen fogadni.

Trump politikája nem fér össze a brit mentalitással, ezért Theresa May brit miniszterelnöknek nyilvánosan el kellene határolódnia Trumptól és antidemokratikus intézményvezetésétől. Értésére kellene juttatnia, hogy Trump élő cáfolata az Amerikát eddig jellemző és az Egyesült Királyságot is meghatározó értékrendnek.

Amerikában is hír az MTA államosítása

Még az amerikai, méghozzá Trump-párti Fox NewsTV is érdemesnek tartotta beszámolni az Magyar Tudományos Akadémiáért tartott vasárnapi budapesti tüntetésről, akárcsak a San Francisco Chronicle.

Az AP hírügynökség tudósítása kiemeli, hogy a MTA államosítása minden bizonnyal azt is jelenti, hogy a kormány kontroll alatt fogja tartani az eddig szabadon működő Akadémiát, és ezzel az intézményt megfosztja önállóságától, az eddig biztosított független kutatás lehetőségétől.

A cikk az Orbán-kormány álláspontját is korrektül idézi, amelyik intézkedését azzal indokolja, hogy olyan tudományos kutatások innovációját kívánja elősegíteni, amelyek kifejezetten gazdasági hasznot hoznak az államnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.