2019. június 28., péntek

„PÉTER, MENJ, ÉS VÁLTSD LE AZ ORBÁN-RENDSZERT!”

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2019.06.27.


...A Szeretemországnak már a címe is zavarba ejtő. Ez inkább lehetne egy hazafias Palya Bea-lemez címe, mint egy kétszáz oldalas interjúköteté egy hétgyerekes vidéki polgármesterrel, már stílusában sem illik igazán egyikük karakteréhez sem. Igazából viszont a könyv egy nagyon, nagyon hosszú interjú, amelyik stílusát tekintve bármelyik magyar újságban megjelenhetett volna.

Ezt azért fontos megjegyezni, mert interjúkönyvet írni valószínűleg akkor van értelme, ha a nagyobb terjedelem és a könyvforma hozzáad valamit a beszélgetéshez. Természetesen így is ad valamit hozzá, hiszen sokkal könnyebben értékesíthető, mint egy online interjú, de ilyenkor érdemes lenne igazodni ahhoz a tényhez, hogy kétszáz oldalon keresztül beszélget valaki egyetlen emberrel.

Ez pedig háromféleképpen lehet érdekes:

- Az egyik, ha az alany annyira érdekes ember, hogy bármilyen hosszan lehetne olvasni. Ilyen ember például Váncsa István.
- A másik, ha a kérdező nagyon keményen megszorongatja az alanyt. Ez lenne egyébként ideális, ha már egy politikussal készített interjúról van szó, és valami ilyesmi is lehetett a cél, de Kálmánnak ez nem igazán ment. A késői Egyenesent idézi a könyv, a kérdező folyamatosan fenntartja a kérdések nehézségének látszatát és az azokat körülvevő formaságokat, de valós tartalom nélkül.
- A harmadik pedig, ha nem interjút olvasunk, hanem beszélgetést. Végül a második verzió helyett valami ilyesmire sikerült ez a könyv is, csak nem túl jól. Egy beszélgetés ugyanis akkor lesz érdekes, ha mindkét fél érdekes dolgokat mond. De Kálmán és Márki-Zay beszélgetésében előbbi szinte csak olyan kérdéseket tesz fel, amikre a másik monológjának továbbvezetéséhez van szükség, az ilyet pedig barátból is kevésbé értékeli az ember.

Kicsit már ott megbicsaklik az ötlet, hogy miért akarnánk mi egy Márki-Zay Péter-interjút olvasni kétszáz oldalon keresztül. Volt olyan időszak, amikor Márki-Zay Péter elég érdekes embernek számított ehhez, ez az időszak a tavaly februári hódmezővásárhelyi választás környéke volt. Azóta viszont egyrészt nem sikerült összeverbuválnia a megfelelő mennyiségű és minőségű embert ahhoz, hogy komoly politikai szereplő váljon belőle, másrészt a magyar politika is eltávolodott tőle. Harmadrészt, ami ezeknél is fontosabb, kicsit jobban kiderült, hogy milyen ember Márki-Zay Péter, és mit gondol például a gyerekek fizikai bántalmazásáról...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.