2019. június 4., kedd

SOKKAL TÖBB ILYEN TINIFILMRE LENNE SZÜKSÉGE A VILÁGNAK - KRITIKA OLIVIA WILDE ÉRETLENSÉGI CÍMŰ FILMJÉRŐL

CINEMATRIX BLOG
Szerző: KOVÁCS M. DÁVID
2019.06.04.



Egy duci okostojásról és leszbikus, szintén stréber barátnőjéről szól a Doktor House Tizenhármasaként ismertté vált Olivia Wilde első rendezése, a nagyrészt női filmesek által készített Éretlenségi. A feministák mellett a kritikusok is imádják.

Életében először rendezett filmet Olivia Wilde, a Doktor House, a Bakelit, Az élet maga, a Narancsvidék és még egy csomó minden más színésznője. Wilde ráadásul veszélyes terepen próbálkozott, egy tinifilmmel rukkolt elő 2019-ben, amikor már több mint 30 éves a Nulladik óra (The Breakfast Club) és a Meglógtam a Ferrarival (Ferris Bueller's Day Off), közel 40 a Változó világ (Fast Times at Ridgemont High), a Tökéletlen idők (Dazed and Confused) meg 25 múlt immár. Hogy Olivia Wilde-ra mekkora hatással voltak ezek, annak tök látványos lenyomata élete első nagyjátékfilmes rendezése, a Booksmart, ami magyarul - elég siralmas módon - az Éretlenségi címet kapta.

"Fiatalnak lenni egyszerre a legfájdalmasabb és legvidámabb tapasztalás az ember életében"

– mondta Wilde nemrég a The Guardiannek adott interjújában, amelyben azt is kifejtette, hogy meglátása szerint a tinifilmek evolúciója valamikor az első Amerikai pite-filmek idején kezdett félremenni. És valóban: a gimis vígjátékok az ezredforduló környékétől leereszkedtek a középiskolai fiúöltözők szintjére, ahol hülyén vihogó, mindenáron farkalni akaró kamaszfiúk durrogtatják a kellemetlenül kanos poénjaikat a tornacipőszagban. Wilde-nak egyébként nem a humorral van baja, hanem azzal, hogy ezeknek a filmeknek az alkotói megfeledkeztek vagy megfeledkeznek a kamaszkor drámáiról. Úgyhogy saját maga mutatta meg, szerinte milyennek kellene lennie egy tinifilmnek 2019-ben...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.