2019. június 22., szombat

SZÉL BERNADETT KALANDOS ÚTON PRÓBÁLTA MEGTUDNI, HÁNY GYERMEKET SZAKÍTANAK EL A CSALÁDJÁTÓL SZEGÉNYSÉG MIATT

MÉRCE
Szerző: SZADAI LEVENTE
2019.06.22.


Szél Bernadett Facebook-posztban számolt be arról, hogyan próbálta sikertelenül megtudni, hány gyermek kerül a gyermekvédelmi ellátásba úgy, hogy szegénység miatt, kilakoltatással szakítják el családjától.

A volt LMP-s, jelenleg független képviselő szerint a kormányhivatal gyűjt információkat és nyilvántartást erről, ezt állítása szerint egy hozzá eljutott kiszivárogtatott levélből tudja.
Szél először a megyéket kereste fel, ahonnan azt a választ kapta, hogy a gyámhivatalok nem gyűjtenek adatot arról, hogy hány esetben működtek közre gyermekes családok kilakoltatásánál, vagy hány esetben intézkedtek lakásvesztés kapcsán.

Majd a Budapesti Kormányhivatalhoz fordult, ahol szintén hasonló választ kapott, annak ellenére, hogy Szél tudomása szerint a kerületi hivatalnoknak korábban azt írták, gyűjtsék az adatokat és a kormánybiztosnak továbbítsák.

Ezt követően személyesen kereste fel a budapesti kormánymegbízottat, hogy elkérje az adatokat, amelyekből kiderülne hivatalos adatokból is, hány gyermeket emelnek ki egy családból pusztán annak társadalmi-gazdasági helyzete miatt.

Választ azonban itt sem kapott, illetve:

"A szemembe mondta: nincs adat, nem tudják, hányszor kaptak értesítést gyermekes családok kilakoltatásáról — holott a bírósági végrehajtásról szóló törvény szerint a végrehajtó köteles értesíteni a gyámhatóságot kiskorú személy érintettsége esetén. De — most figyeljenek — a hivatalok „nem húznak strigulákat”, jött a válasz. Arra a kérdésemre, hogy akkor tavaly a megyék hogy adhattak erről és a gyámhatósági intézkedésekről tájékoztatást egy újságírónak, az volt a magyarázat, hogy ők biztos „összegyűjtötték emlékezetből” – számolt be a találkozásról Szél.

A sikertelen körútjának a Facebook-beszámoló alapján egyetlen eredménye, hogy le tudta vonni a tapasztalatot, miszerint „ma Magyarországon nem lehet adatokhoz jutni arról, hogy hány gyermekes családot lakoltatnak ki és hány esetben kerül sor gyámhatósági intézkedésre ennek kapcsán. Miközben az országot kiplakátolták arról, hogy szerintük első a gyermek.”...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.