2019. június 28., péntek

TÉNYLEG LÉTEZHET A LAKÁSUZSORA - MEGLEPŐ ADATOK DERÜLTEK KI A BÉRLAKÁSOKRÓL

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Az Én Pénzem
2019.06.28.


A falvakban minden ötödik bérlakás félkomfortos vagy komfort nélküli, de még a fővárosban is rosszabb a lakásminőség szempontjából a bérlakások összetétele a többinél. Mindez arra is utalhat, hogy a legkiszolgáltatottabb réteget keményen kihasználhatják az ingatlantulajdonosok.

A bérlakások minősége általában elmarad a településkategóriára jellemző színvonaltól – állapította meg a KSH 2018-as lakbérfelmérésének egyik eredményeként (a teljes elemzést itt nézheti meg). Budapesten a bérlakások mindössze kétharmada összkomfortos, szemben az összkomfortos lakásoknak a fővárosra jellemző, átlagosan háromnegyedet elérő arányával. Kirívóan alacsony komfortosságú bérlakások csak a kisebb településeken fordulnak elő nagyobb számban: a falvakban minden ötödik bérlakás félkomfortos vagy komfort nélküli. Ugyanitt a bérlakások 12 százalékában nincs fürdőszoba, ez az arány kétszerese a lakott falusi lakásokra jellemzőnek.

Mindez pedig igazolhatja, hogy valami nagyon nincs rendben a magyar lakáspiacon. Alkalmatlan zugokat adnak ki drága pénzen a legszegényebbeknek, a „bérletet” pedig sokszor uzsorakamattal kapcsolják össze – állította korábban Jelinek Csaba, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont szakértője. A városkutató szerint ez a jelenség a legkiszolgáltatottabb réteget sújtja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.