2019. június 20., csütörtök

TIMOTHY GARTON ASH: MAGYARORSZÁG NEM DEMOKRÁCIA, EURÓPA VEZETŐINEK NEM KELLENE UDVARIASKODNIA ORBÁNNAL

444.HU
Szerző: plankog
2019.06.20.


"Amikor az Európai Unió vezetői összegyűlnek Brüsszelben csütörtökön, lesz egy sötét titkuk: van közöttük egy olyan tagállam vezetője is, ami már nem demokrácia. Orbán Viktor magyar miniszterelnöke, valójában legfelsőbb vezetője ott fog ülni mosolyogva, demokrataként a demokraták között, miközben az elmúlt évtizedben lerombolta a liberális demokráciát Magyarországon.”

Így kezdődik Timothy Garton Ash brit történész cikke a Guardianben. Ash szerint különösen súlyos, hogy Orbán az illiberális állam kiépítéséhez az EU adófizetőinek pénzét használta. „Az új Európai Parlamenttel és az új vezetéssel az EU-nak meg kell mutatnia, hogy megvédi a demokráciát a tagállamaiban, máskülönben az alapszerződés második cikke semmit sem ér.

Ash szerint az, hogy Magyarország már nem demokrácia, egy súlyos állítás, ezért nem dobálózik ezzel, hanem alaposan utánézett és utánaolvasott, mielőtt ilyet mond.

A történész szerint Manfred Webert nem lenne szabad bizottsági elnökké választani, és nemcsak azért, mert nincs tapasztalata a kormányzás legfelsőbb szintjén, hanem azért sem, mert „legitimálta Orbán lépéseit azzal, hogy a Néppártban tartotta a Fideszt”. A Néppártnak pedig a három bölcs jelentése után (akik inkább három vak egér lennének, ha nem veszik észre, mi folyik Magyarországon, írja) végre ki kellene zárnia a Fideszt. „Ez lenne az igazán fontos lépés, mert a civilizált jobbközép pártoknak világos vonalat kellene húzniuk önmaguk, és a xenofób-populista szélsőségesek között.” (A néppárti bölcsek vezetője szerint Orbán válaszai problémásak.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.