2019. június 25., kedd

TÖBBSZÁZ ÓVODAPEDAGÓGUS HIÁNYZIK, ÖT ÉVEN BELÜL MÉG KEVESEBBEN LESZNEK

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2019.06.25.


Ahogy arról mi is többször hírt adtunk, a pedagógushiány komoly veszélyt jelent a közoktatás minőségi működésére. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete korábban rámutatott, hiába nőtt az utóbbi időben a pedagógusi pályát választók száma, a bekerülők 45 százaléka lemorzsolódik, a pályakezdő tanárok fele pedig 1-2 éven belül elhagyja a pályát.

De az óvodapedagógusoknál sem sokkal jobb a helyzet.

A közszféra álláskereső portálja hirdetései szerint jelenleg országszerte több mint 840 betöltetlen álláshely van az óvodákban, ráadásul nemcsak a vidéki városokban, kisebb településeken, hanem a fővárosban is komoly szakemberhiány tapasztalható.


Abszolút megállja a helyét az a kijelentés, hogy az óvodapedagógus-hiány vetekszik a tanárhiánnyal”

– mondta Verba Attiláné, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) óvodapedagógiai tagozatának elnöke az eduline.hu-nak adott interjújában.

Ahogy a pedagógusokat, úgy az óvodapedagógusokat is jelentősen érinti a kiöregedés, a legtöbb negyvenéves munkaviszonnyal rendelkező óvodapedagógus nyugdíjba megy, nem dolgozik tovább.

Bár akad, aki a pályán eltöltött hosszú évtizedetkel a háta mögött nyugdíj után is szívesen dolgozik, a nyugdíjas pedagógusok visszafoglalkoztatása csak tűzoltásra alkalmas, hosszú távon nem megoldás.

A szakszervezet előrejelzése szerint öt éven belül a jelenleg pályán lévő óvodapedagógusok egyharmada nyugdíjba megy, vagy elhagyja a pályát, utánpótlás pedig nem érkezik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.