2019. július 14., vasárnap

A FIDESZ ÉS A NÉPPÁRT: KI ZSAROL KIT?

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.07.14.


„Necces, igen rezeg a léc, azonban nagyon kis különbséggel, de azért meg fogják kedden szavazni Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökének – ez abból a szempontból jó, hogy nem kezdődik el ismét a lókupeci alkudozás, ugyanakkor nem jó, mert hosszú távon nem ad túlságosan nagy legitimitást az új vezetőnek” – fejtette ki Szent-Iványi István. Utána amúgy is egy újabb meccs jön, az EP visszatér a bizottsági vezető helyek elosztásához. A külpolitikai szakértő szerint Orbánék megzsarolhatták az Európai Néppártot, azért is jelöltek öt fideszest alelnöki posztokra. A jelölések közül Hidvégié igazi provokáció volt – véli.

Kedden szavaz az Európai Parlament Ursula von de Leyen bizottsági elnökjelöltről. Mit tippel, lesz-e elegendő igen szavazat mellette? – kérdeztük Szent-Iványi Istvánt, aki szerint a volt német hadügyminiszter megválasztása azon múlik, hogy mennyire viselkednek felelősségteljesen a nagypártok képviselői. Szerinte mindannyian akkor járnánk jobban, ha sikerülne megválasztani von der Leyent, amivel elkerülhető lenne az újabb hercehurca, az újabb „lókupeci alkudozás”.

Jelen állás szerint annyit lehet tudni, hogy az EPP mellette áll (már csak azért is, mert a saját jelöltje), és adott a Macron-féle pártcsalád is, hiszen a Merkel-Macon alku nyomán lett der Leyen a jelölt. Ugyanakkor a szociáldemokraták megosztottak, például a németek és egy-két másik nemzeti pártból érkezett képviselő biztosan ellene fog szavazni – nagyjából ennyi a biztos szavazó. (Azt már mi tesszük hozzá, hogy a megosztottságot mi sem mutatja jobban, hogy idehaza a DK szavazást indított hívei körében arról, hogy képviselőik megszavazzák-e vagy sem der Leyent.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.