2019. július 30., kedd

A KREML PERSZE ÁRTATLAN, DE MINTHA TÚL SOK LENNE A MEGMÉRGEZETT OROSZ ELLENZÉKI

HVG ONLINE
Szerző: NÉMETH ANDRÁS
2019.07.30.


Hétfőn – saját orvosa és felesége tiltakozása ellenére – visszaszállították a kórházból a börtönbe Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, akin egy nappal korábban jelentek meg heveny allergiás tűnetek: izzadt és vörös lett a bőre. A hivatalos magyarázatok szerint ismeretlen allergia támadta meg a 43 éves politikust, ám támogatói úgy vélik, az ellenzéki tüntetéseket szervező Navalnij mérgezés áldozata lett. Ha ez lenne az igazság, nem ő lenne az első, akit a Kreml halkan, és viszonylag kis feltűnéssel próbált meg eltenni láb alól.

Hosszú a listája azoknak az orosz ellenzékieknek, újságíróknak, kiugrott hírszerzőknek, illetve kellemetlenné vált üzletembereknek, akikről kiderült, hogy valószínűleg állami megrendelésre végrehajtott mérgezés áldozatai lettek, s talán még terjedelmesebb az a névsor, amelyen azok szerepelnek, akik esetében nem derült ki, hogy nem természetes okok miatt veszítették életüket.

A legismertebb áldozat címe valószínűleg Alekszandr Litvinyenko egykori FSZB-ügynöknek jár, akit 2006-ban, polónium izotóppal öltek meg Londonban, feltételezhetően a Kreml által küldött bérgyilkosok, akik közül az egyik, Andrej Lugovoj – az egykori KGB egykori tisztje – parlamenti képviselő is lett, s állami kitüntetést is kapott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.