2019. július 14., vasárnap

A MAGYAR NARANCS 2019/28. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2019.07.11.


Interjú
„Most másként zabrálnak”Závada Pál író

A Hajó a ködben a Weiss Manfréd Művek örököseinek története: középpontjában a család SS-szel kötött 1944-es alkujával, amely biztosította a közel 50 fős rokonság túlélését a vészkorszakban. A szerzővel morális dilemmákról, emlékezetpolitikáról, kultúrharcról és mindennapi paktumokról beszélgettünk.

BLOG

Tévésorozat
Dead to Me

Film
Cameron Post rossz nevelése

Tévésorozat
Chilling Adventures of Sabrina

Film
Pókember: Idegenben

Tévétorrent
Eszem a zúzádat!NOS4A2

Képzeljünk el egy gyerekevő szörnyeteget, aki a gyengébbek kedvéért egy NOS4A2 rendszámú, antik fekete Rolls-Royce Wraith-ben (azaz Kísértetben) rabolja el kis áldozatait.
Könyv/film/tévésorozat

Ugyan, ugyan
A 22-es csapdája

A legjobb hír, hogy Joseph Heller háborús szatírája időtálló remek, 1961 óta mit sem vesztett felforgató pimaszsága, abszurdba csapó fekete humora erejéből. Nyilván ezért is pattannak vissza róla a gyáva próbálkozók.

VÉLEMÉNY

Dénes Ferenc
Monománia lenne?Új Sportgazdasági Mechanizmus

Az irracionálisnak tűnő közpénzköltést a sportágazatban sokan összefüggésbe hozzák a miniszterelnök adakozó kedvével, amelynek gyökere a kormányfő sport iránti rajongása lenne. De mi van, ha nemcsak a sportszeretet játszik itt, hanem nagyon is racionális okokból szórja szét mindannyiunk pénzét a sportban?

Cseresnyési László: 
Nyelv és neurózis
Bendegúznak vére

Nemrég több magyar tudós is szinte egyszerre adott hírt arról, hogy hatalmas áttörést ért el őstörténetünk titkának megfejtésében. Gratulálok, és nekik is ajánlom ezt az írást, de főként azoknak az olvasóknak, akik kevésbé jártasak a nép és nyelv eredetének misztikus tudományában.

A szerk.
A nemzet kultúrája

„Soha ennyi nézője nem volt a Nemzeti Színháznak egy évadban, mint az idén” – idézte Vidnyánszky Attilát a minap áhítattól kipirult arccal a kormánymédia egyik igyekvő orgánuma. Már a mondat tartalmi mögöttese is megérne egy kanyart, de vannak ebben a tündérmesében ennél nagyobb disznóságok is (tündérek annál kevésbé).
A szerk.
Őszidő

„A Fidesz az elmúlt négy évben a saját hatalma erősítése érdekében előre megfontolt szándékkal gyöngítette és próbálta ellehetetleníteni a demokratikus berendezkedés olyan fundamentumait, mint az Országgyűlés, az igazságszolgáltatás, a közpénzek ellenőrizhetősége.

POLITIKA

Gyász
Az élet professzora
Ungvári Tamás (1930–2019)

Élőszóban és írásban egyaránt lehengerlő előadó volt, szinte bármilyen témában. Sok évtizedes, szüntelen sziporkázása még azokat is lenyűgözte, akik komoly fenntartásokkal tekintettek pályafutására, s éppígy roppant változatos és elegyes életművére.

Mit tesz Matteo Salvini a menekültválság megoldásáért?
Kapitány kontra Kapitány

Olaszországban letartóztatták, majd szabadon engedték a Sea-Watch német humanitárius szervezet kapitányát, mert hajója fedélzetén 42 menekülttel engedély nélkül kötött ki Lampedusán. Salvini hangos kampányműsort csinált az esetből.
Interjú
„Tökéletes kettős játék”
Timothy Garton Ash történész az EU és az orbánizmus jövőjéről

A visegrádi 4-ek kormányfői csekély szerepet játszottak Manfred Weber és Frans Timmermans bizottsági elnökjelöltek megfúrásában – véli a University of Oxford professzora. A történész szerint az uniónak határozottabban kellene fellépnie illiberális tagjai ellen, erre az új Európai Bizottság képes lehet, de akadályozó tényezők is vannak.

Az érsebészeti ellátás helyzete
Az utolsó leheletig

Június végén életét vesztette a Péterfy Kórház érsebész főorvosa, az ellátást rögtön át kellett szervezni, az ügyeletet már márciusban. A tragédia nemcsak az érsebészeti ellátás problémáira világít rá, hanem az egész egészségügyi rendszer és a benne dolgozók óriási túlterheltségére is.

A SZTAKI jelentősége
Túl a „kéjbarlangon”

Míg korábban a netes szótár jutott először eszünkbe a SZTAKI-ról, ma az MTA szétverését célzó törvény és a kormánymédia által megszellőztetett „titkos szoba” ugrik be az említésekor. Hogyan működik az intézet, és mi vár rá?
Hogyan dacol Miskolc önkormányzata a törvénnyel?
Kegyetlen emberek

Nagy horderejű, hosszú perben született jogerős ítélet arról, hogy Miskolc önkormányzata, miután az egyik városi romatelep „felszámolásának” ürügyén százakat tett földönfutóvá, megsértette a hátrányos megkülönböztetés törvényi tilalmát.

KULTÚRA

Lemez
Madonna: Madame X

Lemez
Karosi Bálint: Existentia

mi a kotta?
Narkotikus álomban


rés a présen
Az első hölgyKristóf Réka énekes


rés a présen
„Nekünk, zenészeknek”
Tóth Viktor zenész

Lemez
Lelke rajta
Thom Yorke: ANIMA

A Radiohead énekese és kreatív motorja nem mostanában kezdett külön utakat járni, ám szólópróbálkozásai között sokszor hosszú idő is eltelt.
Lemez
World music: három

a cigány igazság, de kettő minimum…
Koncert
Monumentál minimál
Erik Satie: Vexations

Mi lehetett a szerző célja? Vegzálta valaki, és/vagy ő (is) vegzálni akart más(oka)t? Miért nem adta elő és adatta ki, ha már megírta? És miért pont 840-ben jelölte meg a három kottasornyi darab ismétléseinek számát?

Könyv
Mészöly Ágnes: A fiú, akit elvarázsolt a zene

Képregény
Marvel – Amiről tudnod kell és tudni érdemes

Könyv
Az emlékezet kérdőjelei
Agneša Kalinová, Jana Juráňová: Hét életem

A Magvető Kiadó újraindított Tények és tanúk sorozatának dokumentumprózája azért számíthat sikerre, mert a személyes tapasztalat hitelesítő pecsétjét üti az elmúlt évszázad sajátos „történelmi kivágatára”.

poeta.doc
Cellux a tarkón

tévéSmaci
Keselyűbál

Rádió
Klímaváltozatok
Környezettudatos műsor a Klubrádióban

Elképesztően bonyolult dolog ez a klímaváltozás. Nemcsak annyiban, hogy magával a folyamattal mit lehet vagy nem lehet kezdeni (illetve, akik még ott tartanak: van-e vagy nincs), de annyiban is, hogy hogyan is kéne beszélni róla.

Színház
A csapból is vodka folyik
Michael Frayn: Vadméz

Azért a plakát minimum gyanús: mit keres pöfékelő szamovár egy brit szerzőnél? Aztán a díszlet: amikor belépünk a nézőtérre, az orosz vidék kopottas-fehéres, „megállt az idő”-t sugalló bútordarabjait pillantjuk meg.

ÉLET + MÓD

kertész lesek
Vakvarjú Beach

chili&vanília
Futóbab

Dutra, a szupertraktor
Barázdákkal a világ előtt

Csodájára járt a világ, Kossuth-díjjal tüntették ki tervezőit, de a szovjetek nem kértek belőle, és ez megpecsételte a sorsát. A hazai traktorgyártás aranykora ugyanolyan hirtelen ért véget, amilyen gyorsan beköszöntött.
A repülés okozta légszennyezés
Piszkos légutak

Miközben egyre többet repülünk, hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy ez az egyik legszennyezőbb közlekedési forma.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése