2019. július 11., csütörtök

AKI AKARATTYÁN LAKIK, KENESEI UTCÁRA LÉP KI – BALATONI VAGYONVITA MATOLCSY GYÖNGYI FELSÉGTERÜLETÉN

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: KUPI GYÖRGYI
2019.07.11.


Ha egy balatonakarattyai lakos kilép a kertkapun, Balatonkenesén találja magát. Hogyan lehetséges ez?

MIvel a két település közti vagyonmegosztási per még nem zárult le, így utcái, terei, de még közigazgatási határa sincsenek a Balatonkeneséről öt éve, 2014-ben népszavazással levált Balatonakarattyának. Van viszont egy kormányhivatali felszólítása, hogy törvényes működése érdekében sürgősen alkosson meg néhány rendeletet.

Akarattyának nincs környezetvédelmi programja és nincs saját településfejlesztési koncepciója sem. A két rendeletet már rég meg kellett volna alkotnia a képviselő-testületnek, de mivel ezt nem tette meg, a Veszprém Megyei Kormányhivatal törvényességi felhívással élt, és felszólította a képviselő-testületet, hogy 2019. október 31-ig készítse el ezeket.

A falunak jogilag nincs saját területe

A képviselő-testület a kormányhivatalnak küldött levelében azt válaszolta, hogy önhibáján kívül nem tudja megalkotni a rendeletet. Bár októberben lesz öt éve, hogy Balatonakarattya levált Keneséről, azóta sincs ingatlan-nyilvántartási joga, jogi értelemben területe sincsen. Balatonkenese a törzsvagyont (közterületek, így az utcák, terek például) még részben sem adta át Balatonakarattyának, így a falu teljes területe Balatonkenese város tulajdonában áll – érvel az akarattyai polgármester...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.