2019. július 4., csütörtök

BELEROKKANHAT ÚJ ÉPÜLETÉNEK BÉRLETI DÍJÁBA A NEMZETI TÁNCSZÍNHÁZ

INDEX
Szerző: KOVÁCS M. DÁVID
2019.07.04. 


"Ha valaki jól járt a Miniszterelnöki Hivatal Várba költözésével, akkor az a Nemzeti Táncszínház volt" – írta februárban az Index, miután a budai Várból kirakott intézmény kapott egy ötmilliárd forintos, tényleg elég menő épületet a Millenáris Parkban a korábbi szűkös, elavult játszóhely helyett.

A 24.hu csütörtöki cikkéből azonban kiderült: a Nemzeti Táncszínház anyagi értelemben mégsem járt annyira jól, mert az épülethez nem járt tulajdonjog, így az intézménynek több száz millió forintos bérleti díjat kell fizetnie a Miniszterelnökséghez tartozó Millenáris Kht.-nek, ami nagyjából el is viszi az Emberi Erőforrások Minisztériuma költségvetéséből kapott éves működési keretet.

A portál információi szerint a táncszínháznak eredetileg havi 80 millió forintos bérleti díjat kellett volna fizetnie, a követelést az intézmény vezetése azonban nem tudta elfogadni, mert így a kiadásaik meghaladták volna az Emmi kulturális államtitkárságától 2019-re kapott 725 millió forintot. Vagyis ha mindenüket odaadják, akkor sem tudnak havi 60 millió forintnál többet fizetni.

A FORRÁSOK SZERINT A MILLENÁRIS KHT. NEM HAJLANDÓ ÉVI 500 MILLIÓ FORINTOS BÉRLETI DÍJ ALÁ MENNI, VAGYIS A LEGNYOMOTTABB ÁR IS A SZÍNHÁZ MŰKÖDÉSI KERETÉNEK KÉTHARMADA.

A 24.hu cikke megjegyzi: az Emmi az idén 183 millióval, a korábbi szintre csökkentette a Nemzeti Táncszínház éves keretét, az előző két évben pedig azért kapott egyszeri többlettámogatást az intézmény, mert alternatív helyszíneken kellett működnie. A portál úgy tudja, hogy a mostani helyzet miatti vita úgy elfajult, hogy az egyik táncszínházi vezetőnek távoznia kellett az állásából...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.