2019. július 23., kedd

BORIS JOHNSON LETT AZ ÚJ BRIT MINISZTERELNÖK

INDEX
Szerzők: IVÁN ANDRÁS, MÁRTON BALÁZS
2019.07.23.


A lebonyolításért felelős tory frakciótestület, az 1922 Bizottság bejelentette, hogy Boris Johnson nyerte a brit Konzervatív Párt vezetőválasztását, ezzel a volt külügyminiszter és egykori londoni polgármester veszi át a távozó Theresa May helyét, és szerdától ő az Egyesült Királyság új miniszterelnöke. May szerdán délután megy formálisan is jelezni lemondását II. Erzsébetnek, Johnson pedig nem sokkal utána hivatalos a királynőhöz.

Ellenfele, Jeremy Hunt külügyminiszter magát a józan hangként próbálta beállítani az összes brit választót nézve megosztóbb Johnsonnal szemben, azonban valójában nem sok esélye volt a vezetőválasztásnak az elejétől a legnagyobb favoritként nekivágó, és a párttagság körében is legnépszerűbb Johnsonnal szemben. A 160 ezer párttag 87,4 százalék szavazott, közöttük Johnson 92 153, Hunt 46 656 szavazatot kapott.

Johnson az új pártvezetőként tartott első beszédében mindenkinek megköszönte, aki részt vett a kampányában, és ellenfelét is méltatta, szerinte Huntnak volt egy csomó jó ötlete. Viccesen hozzátette, hogy majd lehet, hogy „lenyúlja őket". Gratulált a távozó Maynek is, akinek egyik hangos kritikusa volt. May szintén gratulált, és támogatásáról biztosította utódját.

Johnson azt ígérte, hogy végrehajtja a brexitet, és legyőzi a Munkáspártot vezető Jeremy Corbynt. Azt is mondta, hogy mindenhez azzal a pozitív szemlélettel áll, hogy meg lehet csinálni. Egy szójáték kíséretében – a kampányszlogenjéhez, a Végrehajt, Egyesít, Legyőzhöz hozzárakta a Felpörgetést, aminek az angol kezdőbetűi így a DUDE (Haver) szót adták ki – azt ígérte, hogy felpörgetik az országot.

A BRIT KORMÁNYFŐ STÍLUSÁBAN ÉS KARAKTERÉBEN ÉLES VÁLTÁS JÖN,

azonban Johnsonnak ugyanúgy a May bukásához vezető brexitpatthelyzettel, és a megosztott Konzervatív Párttal is szembe kell néznie, miközben a toryknak továbbra sincs egymagukban többségük az alsóházban. Első száz napjában a brexitre összpontosítaná kormánya energiáit, de rögtön egy diplomáciai konfliktust is kezelnie kell majd. Pont a vezetőváltás előtt foglalt le Irán a múlt héten egy brit tartályhajót a Hormuzi-szorosban, és azóta is fogva tartja a Stena Impero legénységét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.