2019. július 3., szerda

CSEH ELEMZŐ: ORBÁN NEM HITELES, A V4 NEM ERŐS SZÖVETSÉG - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KÁRPÁTI JÁNOS
2019.07.03.


A Politico és a Frankfurter Allgemeine Zeitung is úgy véli, hogy az Európai Unió vezetői posztjaiért folytatott pókerjátszma még nem ért véget Ursula von der Leyen német védelmi miniszter bizottsági elnöki jelölésével. A Fox News azt emeli ki, hogy von der Leyen Angela Merkel híve és hétgyermekes családanya. Az osztrák Der Standard egy cseh elemzőt szólaltat meg, aki szerint a V4 nem erős szövetség, Orbán Viktor pedig nem hiteles, amikor éppen a néppárti többségggel egybecsengő véleményt fogalmaz meg. Kárpáti János lapszemléje.

Meglepetés von der Leyen jelölése

Az erősen konzervatív Fox News, amely a nagy amerikai tévéhálózatok közül a leginkább tekinthető Donald Trump támogatójának, a BBC és az AP hírügynökség alapján számol be arról, hogy az uniós tagállami vezetők a német néppárti Ursula von der Leyent jelölik az Európai Bizottság elnökének. Kiemeli, hogy a jelölt – hét gyermek anyja – Angela Merkel kancellár követőjének számít, és személyének előtérbe kerülés meglepetés.

Ejtették a csúcsjelölteket

A Politico című amerikai hírportál európai kiadása arra hívja fel a figyelmet, hogy a választással az uniós tagállami vezetők egyfelől szakítottak az Európai Parlament által előnyben részesített, de először csak az öt évvel ezelőtti tisztújítás során alkalmazott gyakorlattal, az úgynevezett csúcsjelölti rendszerrel, aminek az volt a lényege, hogy a nagy európai pártcsaládok előre megnevezték, kit szánnak a bizottsági elnöki posztra, és a tagállami vezetők már csak ebből a körből meríthettek, az európai választások eredményeinek figyelembe vételével. Annak nyomán, hogy a csúcsjelölti rendszert félretolták, a Politico szerint nem lesz könnyű az Európai Parlamenttel elfogadtatni Ursula Von der Leyen személyét. A döntés egyben szakítást jelent azzal az immár negyedszázados gyakorlattal is, hogy korábbi államfőt vagy kormányfőt ültetnek az európai bizottsági székbe – jegyzi meg az amerikai hírportál. A jelölt kormányzati tapasztalata ugyanis német védelmi miniszteri tisztségre korlátozódik.

Az elkövetkező órák azonban nem is von der Leyen személye miatt, hanem az Európai Parlament elnöki tisztségének a betöltése, a ma várható parlamenti szavazás miatt lesznek kritikusak – vélekedik a Politico, és megjegyzi: az állam-, illetve kormányfők eredetileg Szergej Sztanisev volt bolgár miniszterelnökre gondoltak, a földrajzi arányosság szempontjára tekintettel. Ennek az elgondolásnak az ejtése viszont akár a többi poszt betöltésére vonatkozó egész koncepciót felboríthatja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése