2019. július 19., péntek

DIE WELT: URUSLA VON DER LEYEN NEM VÁLASZOLT ARRA, HOGY AJÁNLOTT-E VALAMIT A FIDESZNEK A TÁMOGATÓ VOKSOKÉRT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.07.19.


Az Európai Bizottság új elnöke szerint az éves demokráciavizsgálat úgyis minden visszásságra fényt derít.

Ursula von der Leyen igazából nem válaszolt arra a kérdésre, hogy felajánlott-e bármiféle ellenszolgáltatást a Fidesznek vagy a lengyel PiS-nek, amiért azok támogatták megválasztását a Bizottság élére, írja a Die Welt. A konzervatív lapnak adott interjújában csupán annyit mondott, hogy a közép- és keleti államok bíztak benne, mert ismerik még védelmi miniszterként. És ottani kollégái ajánlották, ez azután sokat segített. Egyébiránt pedig azt tapasztalja, hogy az új tagok nagyobb elfogadottságot szeretnének a maguk számára, azon vannak, hogy jobban látszódjanak. 

Kiemelte, hogy a jogállamiság az egyik legszentebb érték az unión belül. A vitát meg kell tisztítani az érzelmektől épp ezért megerősítette: támogatja, hogy Brüsszel ezentúl minden tagállamban évente vizsgálja a demokrácia állapotát. Ily módon nem ujjal mutogatnának bizonyos kormányokra, hanem minden országot egyformán nagyító alá vennének. Mert mindenkit egyenlő mércével kell mérni, így Berlint és Párizst is. Hozzáfűzte, hogy a szólásszabadság, az igazságszolgáltatás és a sajtó függetlensége az unió lényegét alkotja. Ezért a jövőben is mindig cselekedni kívánnak, ha valahol veszély fenyegeti ezt az alapot. 

A riporter itt közbevetette, hogy Magyarországon már jóformán nincs is független újság, amire a válasz az volt, hogy a már említett új megfigyelő mechanizmus fel fogja tárni, ha bárhol megsértik az alapnormákat. A populizmus jelenségéről azt mondta, hogy a demokrácia nem magától értetődő. Gyenge és harcolni kell érte. 

Fontosnak nevezte az EU egységének erősítését, mert ahogy mondta, a világnak több Európa kell. A migrációról szólva kifejtette, hogy immár nyilvánvaló: az egyszerű válaszok nem visznek sehová. Hiszen az egyik kerítéssel akarta megállítani a bevándorlást, a másik ezzel szemben azt hangoztatta, hogy ha megmentik a bajbajutottakat a tengeren, akkor nincs is probléma. A dolog úgy áll, hogy emberi megoldást kell találni, átfogó megközelítést kell alkalmazni. Ehhez sok pénzt kell befektetni Afrikában, hogy csökkenjen a nyomás, egyúttal vissza kell szorítani az embercsempészetet. Azon kívül meg kell reformálni a közös menedékpolitikát, továbbá a külső határok védelmével fenn kell tartani Schengent. De egészet komplexen kell kezelni, az emberáradat okainak enyhítésétől kezdve a Dublini rendszer átalakításáig...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.