2019. július 20., szombat

EGGYEL KEVESEBBEN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.07.20.



...Azt hiszem, talán Soros Györgyön kívül nincs olyan közéleti szereplő, vagy közéleti ügyekben megnyilvánuló ember, akit a Fidesz és névvel, név nélkül hörgő csatlósai annyit mocskoltak volna a NER évei alatt, amennyit Heller Ágnes világhírű filozófust, a magyar filozófia 20. századi történetének meghatározó alakját. Őszinte sajnálatomra Heller Ágnesről tegnap óta múlt időben kell beszélnünk, a Balatonban érte a halál péntek kora délután. 90 éves volt, és én azt hittem, hogy egy ilyen apró, törékeny asszony, akiben annyi tűz van, annyi élet, annyi szenvedély van, amennyi benne volt, az sose hal meg. Tévedtem.

Pedig a liberális demokráciának aligha volt olyan elszánt és következetes védelmezője, mint ő. Talán senki nem emelte fel a szavát annyiszor az általa aggasztónak vélt antidemokratikus jelenségek ellen, mint ő, ennek a szörnyeteg rezsimnek aligha volt ennyire elszánt kritikusa, mint ő. Ez volt minden bűne. Hogy kimondta, amit gondolt, és kérlelhetetlen, megvehetetlen volt, nem függött a rendszer jóindulatától. Nem tudtak mit kezdeni vele, ezért mocskolták, és védték a gazdájukat ettől a töpörödött, parányi kis asszonytól. A kétharmad és a közpénzmilliárdok árnyékából vicsorogtak rá és gyalázták, aggatták rá a különféle, sértőnek szánt jelzőket, beskatulyázták, megbélyegezték. Mert a szellem szabadságával szemben ennyit bírtak tenni. Helyettük is szégyellem magam így utólag, akkor is mindig szégyelltem magam, valahányszor azt az ordenáré hangnemet megengedték maguknak vele szemben, amit megengedtek. Nem volt hatalma, csak az életműve, az a világ számtalan sarkában, számos egyetemi katedráján kivívott tisztelet, ami övezte. Lehetett egyetérteni vele, lehetett nem egyetérteni vele, de azt elvitatni aligha lehetett tőle, hogy van véleménye és annak hangot is ad.

Tegnap óta eggyel kevesebben vannak azok, akik úgy vélik, hogy bárkinek – legyen filozófus vagy sírkőfaragó – jogában áll kimondani, leírni, és egy idő után talán kötelessége is, hogy mit gondol az ország vezetéséről, a miniszterelnökről és azokról az egyáltalán nem megnyugtató folyamatokról, amik itt zajlanak. Hacsak a Fidesz nem egyenlő az országgal és a nemzettel (továbbra sem egyenlő és soha nem lesz egyenlő), mindenki szégyellheti magát, aki az elmúlt években jó pénzért rajta köszörülte a nyelvét úgy, hogy a nyomába sem ért annak, amit ő letett az asztalra. Schmidt Troll Máriától Kovács Desikerült Zoltánig vagy a kinézetén élcelődő, gátlástalanul bunkó Bayerig és az összes rezsimszolgáig mind szégyellhetik magukat. Mindazok, akik szerint marxista filozófusnak, zsidónak, öregnek, és nem orbánistának lenni bűn. Irigylésre méltó volt a szellemi frissesség, ami mindvégig jellemezte, és ha lehet ilyet mondani, a halála tökéletes megkoronázása ennek aktív, termékeny, megalázhatatlan és kivételes életnek. 90 évesen elindult úszni és többé nem tért vissza. Nyugodjon békében!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.