2019. július 24., szerda

EGY ÍR PUBTULAJDONOS BUDAPESTEN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.07.24.


Mihez kezdjen egy ír határátkelő a magyar fővárosban? Sok mindent csinálhat, taníthat például angolt – vagy nyithat egy ír pubot, mint azt tette Charles Griffin, aki több mint egy évtizede él a magyar fővárosban. Vajon mi hozta Magyarországra és milyennek látja?

Az ír férfi nem a semmiből vágott bele éppen a vendéglátásba, korábban már egyetemistaként dolgozott bárokban Carlowban (ahol egyébként francia nyelvet és üzletvitelt tanult).

Az egyetem után Corkban dolgozott egy ideig, majd Bandon városában nyitott saját pubot. Mint az Irish Timesnak mesélte, jó tapasztalat volt, nagyon keményen dolgoztak és mivel a bandoniak nem vetik meg az alkoholt, jó volt a hangulat a pubban, ráadásul mivel fiatalok voltak, sok embert vonzottak a helyre.

Ezután újabb bárt nyitottak Clonakilty-ben és egészen 2005-ig így teltek a hétköznapok, mígnem egyszer csak elege lett. Dublinba egy fitnessz tanfolyam hívta, Budapestre pedig egy kiruccanás során került.

Nyaralásból költözés

„Egy barátom élt itt és meghívott nyárra. Csak lógtam a városban és igazán tetszett. Következő évben összepakoltam, végül 2008-ban végleg ideköltöztem” – mesélte.

„Az első évben egy ingatlanos céget indítottam, lakásokat újítottunk fel, ilyesmi. Aztán amikor lett egy kis időm és körülnéztem, úgy éreztem, lenne piaci rés egy ír pub számára” – emlékezett vissza az ötlet megszületésére.

„Akkoriban csak egy ír és egy skót pub volt a városban, ezek elég jól mentek. Úgy gondoltam, lenne hely egy elsősorban az ételekre és a zenére koncentráló, kicsit idősebb ügyfélkört megcélzó ír helynek” – tette hozzá Charles Griffin.

Az első évek

A pub nyitása utáni első időben a közönség nagy részét a sport kapcsán és az expat közösségben megismert barátok, ismerősök adták.

„Őszintén szólva az első három évben bárhogy elsülhetett volna a dolog. Voltam én, Zoller Elvira, aki ma is velem dolgozik és Elek, a szakács – nagyjából így hárman indultunk és talán még két-három kisegítővel. Kemény kezdeti időszak volt” – mesélte.

Az első években emellett elsősorban a Budapesten tanuló ír egyetemistákra építettek: „Nyitás után ők adták a törzsközönség jó részét és persze az őket meglátogató családtagok, rokonok, barátok. A turizmus akkor még nem pörgött ennyire.”

Az áttörés a harmadik évben történt meg, ekkor lett nullszaldós a pub, ami ma a turizmusnak hála elég jól megy. „Egyre ismertebbek lettünk a sportközvetítéseknek és a hétvégi élő zenének, no és persze az ételkínálatnak köszönhetően.” ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.