2019. július 12., péntek

ENNEK ÖRÜLHETTEK MOST A BEFEKTETŐK - 7-8 SZÁZALÉKOS ÉVES HOZAMOT TEHETNEK ZSEBRE

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.07.12.


Kamatemelkedést és a rövid hozamok megugrását hozta a piacokra a szuperállampapír, ami elszívta a likviditást. A hosszú lejáratú állampapírnál ugyanakkor jelentős volt a hozamcsökkenés, ez pedig kifejezetten jót tett az ezekbe fektető kötvényalapoknak. A hosszú kötvényalapok így 7-8 százalékos éves hozamot tudnak felmutatni.

Júniusban ellentétesen mozogtak a rövid és a hosszú állampapírok hozamai. Az új kamatadómentes szuperállampapír megjelenése elszívta a likviditást a piacról. A lakosság a Magyar Állampapír Plusz vásárlását jelentős mértékben korábban kibocsátott lakossági állampapírok visszaváltásával finanszírozta. Az állampapírok nagy részét pedig nem a Magyar Államkincstár hálózatában, hanem a bankokon keresztül váltották vissza (mint korábban megírtuk, azért ezt nem mindig saját elhatározásból és önként tették meg).

A végeredmény mindenesetre az lett, hogy a bankok mérlegében lévő lakossági állampapír-állomány felduzzadt, ezzel együtt pedig a bankközi likviditás szűkült. Ennek pedig az lett a következménye, hogy megugrottak a kamatok, és a diszkont kincstárjegy hozamok is emelkedtek. (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a hozamokat ott megtalálja.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.