2019. július 30., kedd

ESÉLYTELEN BABAVÁRÓK: NEM MINDEN HÁZASPÁR MEGY ÁT A ROSTÁN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: VARGA DÓRA
2019.07.30.


A bankok komolyan megvizsgálják, kinek adják oda a 10 millió forintos babaváró hitelt. Több olvasónk is arról számolt be, csalódottan kellett távozniuk több banktól.

Óriási az érdeklődés a babaváró támogatás iránt, a bankok már több száz párnak utalták el a 10 millió forintot – nyilatkozta a napokban Novák Katalin családügyi államtitkár több kormánypárti újságnak adott „exkluzív interjújában”. Arról ugyanakkor nem beszélt, hány esetben utasították el az igényléseket a bankok, vagy csökkentették le a házaspárok által kért összeget. Lapunknak viszont több olvasó is arról számolt be: csalódottan kellett távozniuk több banktól. 

A július 1-jétől igényelhető, a kormány által támogatásnak nevezett babaváró hitellel kapcsolatban a kormányzati propaganda azt sugallja: minden fiatal házaspár felveheti a 10 millió forintot. Márpedig ez korántsem így van. A hitel iránt érdeklődők egy része azonban nincs tisztában azzal, hogy a bankok saját hitelbírálati szabályzatuk alapján bírálhatják el a kérelmeket, így a vonatkozó kormányrendelet előírásain túl további, szigorúbb feltételeket is szabhatnak - és szabnak is. Egy szabad felhasználású kölcsönről van ugyanis szó, amelyhez ingatlanfedezet sem szükséges, a bankok ezért leginkább az igénylők jövedelme alapján igyekeznek bebiztosítani a későbbi fizetési fegyelmet. A legtöbb elutasított házaspár éppen ezen a ponton vérzik el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.