2019. július 17., szerda

EURÓPA LEGGYENGÉBB VEZETŐJE LETT URSULA VON DER LEYEN

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2019.07.17.


A szélsőjobb és a Fidesz szavazatai nélkül meg sem választották volna, de a DK és a Momentum is támogatta. Mit jelent az, hogy ilyen gyenge felhatalmazással vág neki a munkának az Európai Bizottság elnöke?

Ha a legutóbbi három Fidesz-kétharmadból nem derült volna ki egyértelműen: van szerepe annak, hogy egy választást milyen arányban nyer meg valaki, de csak korlátozott. A Fidesz például mondhatja, hogy Európa legsikeresebb jobboldali pártja, de így sem tudja megakadályozni azt, hogy elbukjanak az Európai Parlament bizottságaiban vezető posztokra jelölt emberei.

Ez úgy jön ide, hogy soha nem volt olyan gyenge felhatalmazással megválasztott vezetője az Európai Bizottságnak, mint a kedden megválasztott német Ursula von der Leyen, aki politikustól ritkán látható megkönnyebbüléssel vette tudomásul, hogy átcsúszott az EP szűrőjén. A megválasztásához 374 szavazat kellett, ő pedig 383 voksot kapott, ami tehát csak kilenccel több, mint amennyire szüksége volt.

Ez nagyon, nagyon sovány győzelem.

Annál is inkább, mert a három nagy pártcsalád elvileg támogatta a 60 éves volt honvédelmi minisztert, a német kereszténydemokraták egyik vezető politikusát, nekik pedig összesen 444 szavazatuk van az Európai Parlamentben. Az őt jelölő Európai Néppártból elvileg mindenki megszavazta, ahogy a liberálisok közül is, így máris körülbelül 280 szavazata volt. Tudni lehet, hogy Matteo Salvini olasz belügyminiszter Ligája, a szintén olasz 5 Csillag Mozgalom és a lengyel kormánypárt is támogatta a nagy pártcsaládokon kívülről, és nekik szintén sok mandátumuk van. Így valószínűsíthető, hogy a szociáldemokrata frakció 154 szavazatából körülbelül csak a harmadát kapta meg von der Leyen.

A szocdem frakcióban mindenkinek a saját belátására bízták, hogyan szavaz. Főleg Angela Merkelkoalíciós társai, a német szociáldemokraták ellenezték von der Leyen megválasztását, de a törést jelzi, hogy a magyar képviselők közül a DK négy embere megszavazta, míg az MSZP-s Ujhelyi István elutasította a CDU-s politikus megválasztását a bizottság élére. Ő csak egyike volt a két magyar képviselőnek, aki nemmel szavazott, a másik Gyöngyösi Márton volt a Jobbikból – a Fidesz és a Momentum képviselői a DK-sokhoz hasonlóan igennel szavaztak.

A magyar politikát szemlélve persze jelentős bravúrnak mondható, hogy von der Leyen közös platformra hozta a Fideszt a Momentummal és Gyurcsány Ferenc pártjával. Sokkal rosszabbul hangzik számára az a megközelítés, hogy a Néppártban felfüggesztett Fidesz szavazatai nélkül meg sem választották volna Európa élére...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.