2019. július 20., szombat

EURÓPAI DUBAI, DE NEM FÖLDI PARADICSOM

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.07.20.


Van egy ország az Európai Unióban, melynek célja, hogy egyfajta uniós „mini-Dubait” hozzon létre. Nagy kérdés, hogy ez mennyire sikerülhet olajvagyon nélkül egy olyan helyen, ahol a külföldieket egyébként kedvelő lakosság egy jelentős része elég nehezen viseli a gyors változást. Így aztán talán az sem véletlen, hogy még a hosszabb távon letelepedni akarók fele is jellemzően egy éven belül elmegy.

Máltán járunk, ahol a kormánynak egyre inkább célja a „mini-Dubai” létrehozása, ami elég sajátos ötlet, (különösen, hogy az olajvagyon hiányzik mögüle), de kétségtelen, hogy a szigetországon rengeteg az online szerencsejátékkal foglalkozó cég. Az ő megjelenésüknek egészen érdekes következményei lettek.

A sziget pár év alatt nagyon multikultivá vált – mesélte a Máltán élő Karesz podcastunk második részében (az első részből készült posztot itt olvashatjátok el). A változás annyira gyors, hogy a helyiek is csak kapkodják a fejüket és közülük sokaknak nem tetszik.

„Pedig borzasztóan nyitottak voltak a külföldiekre, hiszen előzőleg belőlük (a turizmusból, vendéglátásból) éltek generációkon keresztül. Ehhez képest is egyre gyakrabban előjönnek olyan jelenségek, amelyek arra utalnak, hogy komoly feszültségek vannak a társadalomban” – mondta Karesz.

Szerinte probléma, hogy a kormány a szavakon túl nem tudja vagy akarja kezelni ezt a helyzetet. A miniszterelnök például az uniós választás előtt egy tévés vitában kijelentette, hogy ő azt szeretné, ha a külföldiek szednék a szemetet és végeznék el a rossz melókat a helyiek helyett, akiknek inkább a jobb állások jussanak.

„Nekem ez kimondva azért kicsit sok. Attól, hogy valaki született máltai, még nem lesz feltétlenül okosabb, szebb, mint egy külföldi” – vélekedett Karesz, aki szerint már az alatt a három év alatt is sok minden változott, mióta ő kint él, hosszabb távra visszatekintve pedig a változás még inkább szembeötlő...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.