2019. július 30., kedd

HADHÁZY: A MAGYAR RENDŐRSÉG ÉS EGY BELÜGYI CÉG ÉRINTETT AZ AMERIKAI MICROSOFT-CSALÁSBAN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2019.07.30.


Az ORFK, illetve a BM cége, a Nemzeti Infokommunikációs Zrt. vásároltak szoftvereket a Microsofttól az USA hatóságai szerint csalással. Ezt derítette ki némi kutakodással Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki extra Korrupcióinfót szentelt a részleteknek.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma 8,8 millió dollárra bírságolta a szoftvercéget, amiért a magyar leányvállalata manipulált állami beszerzésekben volt cinkos 2013 és 2015 közt. Az amerikai igazságügy pedig az ügy lényegét nyilvánosságra is hozta.

E szerint a magyar Microsoft beismerte, hogy viszonteladói túlárazottan adtak el licenceket magyar állami szerveknek, miközben az anyacég felé azt kommunikálták, hogy komoly árengedményeket kell tenni. A különbözetet „korrupciós célokra” használták.
Ehhez képest a magyar ügyészség bűncselekmény hiányára hivatkozva még 2018-ban elutasította a nyomozást – ezt Polt Péter legfőbb ügyész válaszolta az MSZP-s Mesterházy Attila kérdésére a T. Házban.

Hadházy Ákos most az amerikai igazságügy által nyilvánosságra hozott összefoglalót tanulmányozva állítja, az ORFK, illetve a Belügyminisztérium által kezelt állami cég, a NISZ Zrt. bizonyosan érintett a nemzetközi csalásban.

„Az amerikai jelentés két példát hoz, ahol ugyan nem említi a neveket, de a szerződések időpontját és összegét megadja” – magyarázta a képviselő.

Mivel a szerződéseket kitrükközték a közbeszerzések közül, igényelt némi utána járást kideríteni, kik voltak a vásárlók, de végül sikerrel jártak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.