2019. július 20., szombat

HELLER ÁGNESTŐL BÚCSÚZUNK A KLUBRÁDIÓ KLUBDÉLELŐTTJÉBEN

KLUBRÁDIÓ
Szerző: Klubrádió
2019.07.19.


A 90 éves korában elhunyt nagyszerű filozófustól, Heller Ágnestől búcsúzunk a Klubdélelőttben; az MTA elleni politikai támadások miatt Svédországba megy, viszi az elnyert EU-s pénzét és több munkatársát is egy vezető kutató, Takács Károly; szinte minden országot sújt a régióban, de vannak magyar sajátosságai az elvándorlásnak; a szülei kicsit lököttnek nézték a gyerek Háy Jánost, mert világokat képzelt el.

9.00 Az Akadémia elleni támadások és a politikai légkör miatt Svédországba megy, viszi magával az elnyert EU-s pénzét és több munkatársát is egy vezető magyarországi kutató, Takács Károly, akinek kutatási területe a negatív kapcsolatok dinamikája, a diszkriminációs gyakorlat kialakulása és terjedése, a kooperáció kialakulása hálózatokban és strukturált interakciókban; Pletyka és reputáció; Ágens-alapú szimuláció, Kísérletek a társadalomtudományban.

9.30 Radó Gyula Balázs Béla-díjas rendezőt születésnapján köszöntjük. A színházi rendezései mellett igen fontos filmeket is rendezett, csak néhány a sok közül: Halállista, Rézbánya Borban, A Kasztner-vonat…

10.00 Forgács D. Péter Bécsben élő szociológus, tanácsadó és zenetudós most olyan témával foglalkozik, amellyel kevesen: a bürokrácia szociológiájával. Szerinte az akta az egyik leghumánusabb találmány, és alapvetően jobb olyan korban élni, amikor bürokrácia van, mint bármi másban.

10.30 Az elvándorlás szinte minden régiós országot sújt, de vannak magyar sajátosságok, ezeket is igyekezett megvizsgálni Hárs Ágnes, a Kopint-Tárki Zrt. vezető kutatója.

11.00 "Amikor kisgyerekként felvetődött bennem, hogy írónak is lehetne lenni, kitalálni világokat és felépíteni, a szüleim kicsit lököttnek néztek. Sarabolás, krumplitöltés vagy épp kapálás közben ez tényleg abszurdnak látszott. A nagyanyám egyszerűen csak azt mondta, költőnek ott van a Petőfi, írónak meg a Jókai, szóval ezek a pozíciók már foglaltak, nem kéne ezzel foglalkoznom túl sokat, mert a végén bezárnak a diliházba olyanok közé, akik azt hiszik magukról, hogy ők királyok vagy híres hadvezérek. Az első valódi szembesülés az volt, amikor kiderült, hogy az egyik osztálytársam nagypapája Németh László, akitől akkor már sok mindent olvastam, s éppúgy nem tartottam valóságos személynek, mint azokat, akik régebben éltek. De az mégiscsak valóságos, akinek vannak unokái"- nyilatkozta egy cikkben Háy János író.

11.30 Az esti órákban 90 éves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, esztéta, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Egy Klubdélelőttben készült interjúval búcsúzunk tőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.