2019. július 29., hétfő

JÖHET A NYUGDÍJPRÉMIUM ÉS AZ ŐSZI NYUGDÍJEMELÉS

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2019.07.29.


Teljesülni fognak az idén a nyugdíjprémium kifizetésnek feltételei, miközben a kormány által prognosztizáltnál gyorsabb infláció miatt ősszel várhatóan 0,8% körüli nyugdíjemelésre is sor kerül – áll a többi között a GKI Zrt. legfrissebb előrejelzésében. A kutatóintézet ugyan felfelé módosította az idei növekedési kilátásokat, de azt prognosztizálja, hogy az év második felében érzékelhető lassulás lesz. Ennek nem kis részben az az oka, hogy már csökken az EU-támogatások beruházás-serkentő hatása és a lakosság vásárlóerejének az emelkedése is. A kilátásokat rontja az is, hogy az EU konjunktúra-indexe csaknem hároméves, a magyar két és fél éves, a magyar szempontból fontos német ipari bizalmi index pedig ötéves mélypontján van.

A magyar gazdaság növekedése az április-májusi adatok szerint a második negyedévben lassulni kezdett a rekordsebességű első negyedévhez képest. A fékeződés mértéke azonban a vártnál kisebb, s az időjárás is a korábbinál jobban segíti a mezőgazdaságot. Ezért a GKI 4%-ról 4,3%-ra emelte idei GDP-növekedési előrejelzését. Ezen belül azonban a második félévben markáns, 3,5% körülire történő lassulást valószínűsít.

Április-május folyamán az ipari termelés bővülése csak minimálisan lassult, 6% volt. Az év egészében azonban az EU-ban és Magyarországon is érezhetően romló várakozások, különösen a járműipar egyre bizonytalanabb közeljövője miatt csak 4% körüli termelésbővülés várható. Az építőipar elképesztő, az első öt hónapban 40%-os szárnyalásában szerepe lehet az alábecsült árindexnek, különösen a közbeszerzések esetében a túlszámlázásnak is. Ugyanakkor a lassulás egyértelmű, az előző hónaphoz képest az építőipar termelése már harmadik hónapja csökken, a május végi építőipari szerződésállomány 8%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.