2019. július 16., kedd

MEGSZAVAZTÁK, URSULA VON DER LEYEN AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ÚJ ELNÖKE

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2019.07.16.


Az Európai Parlament jóváhagyta Ursula von der Leyen elnökségét, így a következő öt évben ő lesz az Európai Bizottság elnöke. A volt német védelmi miniszter lesz az első nő ebben a pozícióban.

A Parlamentnek abszolút többséggel (azaz a képviselők fele plusz egy szavazat mellett) kellett jóváhagynia a Bizottság új elnökét.
Nagyon szoros eredmény született: a 751 képviselőből 732-en szavaztak, közülük 383-an igennel 327-en pedig nemmel voksoltak, 22-en tartózkodtak, így a Parlament rábólintott a néppárti német politikusra.

Von der Leyent július elején jelölte az Európai Tanács a bizottsági elnöki pozícióra, miután a pártcsaládok csúcsjelöltjei közül senki sem tudott elegendő támogatást szerezni a tagállamok vezetőitől. Kompromisszumos jelölése kapcsán a csúcsjelölti rendszer abszolút kudarca is felmerült, amely egyben a háttéralkuk győzelmét is jelentette a demokrácia és a transzparencia felett. Több frakcióból is emiatt támadták a személyét, ám a szavazásig sikerült maga mellé állítania a képviselők többségét, a nagy frakciók közül a liberális Renew Europe és az a szocdem S&D is a mai napon deklarálta, hogy frakicóülésükön von der Leyen támogatása mellett foglaltak állást.

A német politikus a mai plenáris ülés előtt is felszólalt, utolsó, szavazást megelőző beszédében többek között humánusabb határokat, ambiciózusabb klímavédelmet, valamint igazságosabb európai gazdaságot és társadalmat ígért, erről itt írtunk bővebben.
..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.