2019. július 25., csütörtök

MENNYIÉRT KAP MA ALBÉRLETET EGY EGYETEMISTA?

HVG ONLINE
Szerző: BALLA GYÖRGYI
2019.07.24.


Milyen lehetőségeik vannak a frissen felvett egyetemistáknak a lakáspiacon? Talál-e még albérletet, aki a pontszámok kihirdetése után veszi nyakába a várost? Milyen kompromisszumokat kell kötni egy "utolsó lyukért"? Miért vannak könnyebb helyzetben a felsőbb évesek az elsősöknél? Ingatlanpiaci körkép nem sokkal a 2019-es ponthatárok kihirdetése előtt.


A gólyák vannak a legnehezebb helyzetben


– mondta a hvg.hu-nak Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője, érzékeltetve, nincs könnyű dolguk azoknak, akiket most vesznek fel egyetemre vagy főiskolára, és még nem tudják, szeptembertől hol fognak lakni. Aki tavaly kezdte az egyetemet, annak már van tapasztalata, gyakorlata, „könnyebben boldogul”, és ha hosszabb időre szerződött le a lakásbérletre, anyagilag is jobban járhat, mint az újak – magyarázta.

Azt, hogy hány kiadó lakás vagy szoba jut ma az egyetemi hallgatókra, pontosan megmondani nem lehet. A Központi Statisztikai Hivatal 2016-os mikrocenzusa szerint Magyarországon a lakott lakások száma 2016-ban 3 millió 854 ezer volt, és a lakások mindössze 8,3 százalékát, 260 ezer magántulajdonban lévő ingatlant használtak bérlőként. Csak összehasonlításképpen: 2018-ban 108 ezren jelentkeztek, és 75 ezer diákot vettek fel a felsőoktatásba, bár közülük sokan bizonyára a lakóhelyükön tanulnak, és a szüleikkel élnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.