2019. július 13., szombat

NYOLC DOLOG, AMIRE A NORVÉGOK BÜSZKÉK LEHETNEK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.07.13.


Norvégiát sokan pozitív példaként említik, és joggal. Következzen most néhány azon dolgok közül, amik miatt az ötmilliós ország büszke lehet magára. (Aztán majd egy másik posztban megnézzük azt is, mik azok, amik miatt nem.)

#1 Itt olvasnak legtöbbet az emberek

Norvégiában tízből kilenc ember legalább egy könyvet elolvas évente. Egy 2015-ös felmérés szerint a nők 97, a férfiak 89 százaléka olvas legalább ennyit. A megkérdezettek 40 százaléka mondta azt, hogy legalább tíz könyvvel végez évente.

Az állam segíti az írókat is: megveszi az első ezer példányt, és könyvtárakba juttatja el.

#2 Az elektromos autók paradicsoma

A norvég kormány támogatja az elektromos autók vásárlását, így fordulhat el, hogy a Tesla X a negyedik az értékesíti rangsorban.

Ez nem minden, amit a norvégok tesznek a környezettudatosság területén: Oslo belvárosát teljesen autómentessé kívánják változtatni, már ettől az évtől korlátozzák a behajtást a központba, és sétálóövezeteket alakítanak ki.

#3 Komolyan veszik az egyenlőséget

Észak-Európában tisztelik leginkább a nemek közötti egyenlőséget. Norvégiában is így van ez: a nőket és a más szexuális orientációjú embereket sem érhet semmilyen hátrányos megkülönböztetés, sem a társadalomban, sem a munkahelyeken.

Gyakran elhangzik, hogy az északi országokban magasabb a családon belüli erőszak aránya. Ennek oka egyszerű: a skandináv nők függetlenek, és ezért bátrabban tesznek feljelentést a partnerük ellen, ha az bántalmazza őket, míg például Dél-Európában máshogy viszonyulnak ehhez.

#4 A munkaerőpiac igazságos és rugalmas

Norvégiában az emberek átlagosan 37,5 órát dolgoznak hetente, reggel 8 és délután 4 közötti beosztásban. Délután 4 után már ritkán találni embereket az irodákban, még a vezetők is hazamennek. Az idejüket a családjukkal vagy a hobbinak szentelve töltik.

A feketemunka nem ismert fogalom, és a fizetési különbség a dolgozók és a vezetők közötti meglehetősen csekély. Gyermekszületés után az apának 12 hét szabadság jár, ami alatt teljes fizetését kapja, míg az anyának 47 hét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.