2019. július 3., szerda

SOK VOLT DEVIZAHITELEST KIZÁRHATNAK A BABAVÁRÓBÓL - A HITELELENGEDÉS, A HOSSZABBÍTOTT FUTAMIDŐ IS KIZÁRÓ OK LEHET

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.07.03. 


Nagyon sok, a mostani piacinál magasabb terheket nyögő, vagy nagy nehézségek árán kiszabadult volt devizahiteles tekint fantasztikus lehetőségként a babaváró kölcsönre. A bankok ugyan erről nem szívesen beszélnek, de az eddig szerzett információk alapján az Azénpénzem.hu úgy látja, ebből a körből különösen sokan csalódhatnak.

A babaváró kölcsönnel (erről itt tájékozódhat) kapcsolatban lehetséges problémaként felmerült, hogy az új lehetőség hitelkiváltásra nem lesz használható. Mivel teljesen szabad felhasználású kölcsönről van szó, az ilyen megkötés értelmezhetetlen, de a probléma valós. Előfordulhat ugyanis, hogy a bank a meglévő és az annak kiváltására felveendő kölcsön törlesztési terhét együttesen veszi figyelembe a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) számítása során.

Az ezzel kapcsolatos gyakorlatra vonatkozó érdeklődésünkre a Sberbank üzleti titokra hivatkozott, a K&H pedig annyit mondott, hogy a hitelkiváltás ügyfelenként eltérhet a kiváltott hitel típusától függően. Az MKB nemes egyszerűséggel azt válaszolta, hogy „az MKB Banknál nincs hitelkiváltás, így nem releváns kérdés”. Sokkal biztatóbb tájékoztatást kaptunk a CIB-től. Ez a bank úgynevezett „zárt” hitelkiváltási folyamatot biztosít, azaz a kiváltott hitel törlesztőjével nem számolnak. Magyarázatként hozzátették még, hogy biztosítani tudják (ezt amúgy minden bank megteheti), hogy a kiváltott hitel rendezéséig az ügyfél nem fér hozzá a fennmaradó összeghez...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.