2019. július 23., kedd

SZABAD SZEMMEL – A BEFEKTETŐK ÉRTÉKELIK A GAZDASÁGPOLITIKÁT, MIKÖZBEN ORBÁNT BÍRÁLATOK ÉRIK AZ ILLIBERÁLIS IRÁNYVONAL MIATT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.07.23.Orbán Viktor hivatala nem kívánt válaszolni arra, hogy a Microsoft által fizetendő 25 millió dolláros bírság jó egyharmadát magyar kormánytényezők megvesztegetése miatt vetették ki. Pedig a 8,75 millió már 25 százalék kedvezményt tartalmaz, mivel a magyar leányvállalat hajlandó volt együttműködni a tengerentúli hatóságokkal. Az anyaholding ugyanakkor nem tagadta, de nem is ismerte el a visszaéléseket. Mindenesetre az amerikai Tőzsdefelügyelet, illetve az igazságügyi tárca vizsgálata azt derítette ki, hogy az óriáscég olcsóbban adta a szoftvereket, hogy abból fizesse a kenőpénzeket az illetékes tisztségviselőknek. Amikor a Microsoft csaknem 10 éve megjelent a magyar piacon, képviselője együtt vacsorázott Orbán Viktorral – erről annak idején a sajtó is beszámolt –, hogy rábeszélje a miniszterelnököt: a közigazgatás a konszern szövegkezelő és a adatbázis feldolgozó programját használja. A következő két évben az ilyen értékesítések összege nagyjából 60 millió dollár volt, az engedmények értéke időnként elérte a 30 százalékot. (Például a NAV-nak eladott szoftver esetében – a szerk. megj.) Ám az igazi okot eltitkolták. Az ügy két érintettje azt vallotta, hogy olyan kultúrában működtek, amiben a fejesek nem kérdeztek és úgy tűnt, hogy nem is akarnak tudni semmit sem. Mindenesetre az ügyletek révén a magyar részleg két éven át a vállalatbirodalom legjobban teljesítő tagja lett.

FAZ 

A hőségre való tekintettel szünetet iktathat be Magyarországon a fellendülés, ám az ultralaza pénzpolitika továbbra is hátszelet jelent a befektetők számára. Az ország jó példa arra, mennyire eltérően ítélik meg a helyzetet a beruházók, illetve a politikai megfigyelők. A konjunktúra csúcsra jár, de lehet, hogy a tőketulajdonosok már jónak tartanának némi kiigazítást, mert a túlfűtöttség megmutatkozik az árak emelkedésében. Az MNB azonban évek óta nem hajlandó behúzni a féket, ami azután jócskán lenyomja a forint árfolyamát. De az adatok a jegybankot igazolják, mert az infláció máris lejjebb ment fél százalékkal, és ez 0,3 százalékkal jobb a vártnál. Szakértők azt mondják, a hazai és nemzetközi körülmények folytán még jó ideig alacsony szinten maradhat az alapkamat. A befektetők nyilvánvalóan értékelik a gazdaságpolitikát, miközben Orbán Viktort bírálatok érik az illiberális irányvonal miatt. De a költségvetési politika megbízható, az államadósság csökken. És várhatóan kedvező hatást vált ki a családtámogatási politika, mert fokozza a keresletet az ingatlanpiacon. A külföldi érdeklődők számára a szűk keresztmetszet ott van, hogy a MOL-on, a Richter Gedeonon és az OTP-n kívül nincs más érdemi részvény a placcon. Ebben pedig az tükröződik, hogy a magyar gazdaság nem túl számottevő. 

Vissza akar térni Ausztriába a MOL, de a klímaváltozás miatt egyébként is stratégiaváltásra kényszerül a magyar olajcég, amely négy éve hagyta el az osztrák piacot. Ám most arra készül, hogy átveszi ott valamelyik hálózatot, miután 1900 kútja van Magyarországon és a környező államokban. Az üzemanyag eladása azonban már nem jelenti a vállalat tevékenységének súlypontját. Ennek megfelelően 2030-ig 5 milliárd dollárt kíván fektetni, hogy megbirkózzon a változó légkör kihívásaival. Máris idetartozik a Budapesten igénybe vehető autómegosztó szolgáltatás, de azt ki kívánják terjeszteni az egész országra. Ezen felül gondolkodnak abban is, hogy elektromos bicikliket adnak bérbe és buszcéget alapítanak. Merthogy az emberek mobilitást igényelnek, nem egyszerűen benzint. Ennek megfelelően a kutakon már 40 helyen szereltek fel elektromos töltőberendezéseket, összesen öt országban, de a számot 252-ra szándékoznak növelni. Fontos célterület a műanyag előállítás is, leginkább használt anyagok visszaforgatásával, hogy csökkentsék a környezetszennyezést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése