2019. július 17., szerda

SZABAD SZEMMEL: VON DER LEYEN KÉNYTELEN LESZ HÁLÁS LENNI ORBÁNNAK? - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.07.17.


Washington Post

Európa megosztottságáról árulkodik, hogy Ursula von der Leyen milyen csekély többséggel lett a Bizottság elnöke. Feladatai közé tartozik, hogy megvívjon egy sor euroszkeptikus, rablólovag vezetővel, aki be akarja dönteni az uniót, kívülről és belülről egyaránt. A győzelmet láthatóan egyértelmű megkönnyebbüléssel fogadta, noha ahhoz szükség volt a PiS támogatására is. Az eredmény azt mutatja, hogy a hagyományos középpártok elvesztették eddigi befolyásukat és most kénytelenek más erőkkel lökdösődni, hogy melyikük elképzelése érvényesüljön.

Beszédében az új elnök felsorolta az EU vetélytársait egy olyan nemzetközi szervezetben, amely tele van nacionalista és tekintélyelvű vezetőkkel. De ugyanazzal a lendülettel visszautasította Kína és az USA nyomulását is. Annak köszönhette jelölését, hogy olyasvalaki kellett, aki mindenkinek megfelel, a balos görög kormánytól kezdve a szinte leplezetlenül migránsellenes Orbánig. Sokan egyébként rossz néven vették, hogy Magyarország és Lengyelország megbuktatta Frans Timmermanst, amiért az igencsak megkínozta őket a jogállam kapcsán. Manfred Weber pedig csúcsjelöltként azért nem lehetett a befutó, mert sokan, közülük is elsősorban a francia elnök kifogásolták, hogy igencsak puhakezűen bánt a magyar kormányfővel, noha az a demokráciát támadja.

Egy szakértő általános véleményt fogalmazott meg, amikor kifejtette, hogy az euroszkeptikus pártok ugyan nem tudták megszerezni a blokkoló kisebbséget, ám mostantól azon lesznek, hogy megtalálják az EU-barát szövetség gyenge pontjait.

FT

Von der Leyen túlélte a szavazást, bár ilyen csekély előnnyel az utóbbi jó 10 évben még senkit sem választottak meg az unió legfőbb tisztségére, de ez is csak úgy sikerült neki, hogy kénytelen volt elfogadni szélsőjobbos és populista képviselők támogatását. Mindössze 9 vokssal vette a lécet. Az eredmény a tagállamok győzelmét jelenti a Parlament fölött, hiszen egyetlen mozdulattal túlléptek a csúcsjelölti rendszeren. Márpedig ez, valamint a minimális siker sokba kerülhet a német politikus csapatának, amely novemberben lép hivatalba. Pedig a Bizottság éppen kezdte kiterjeszteni hatalmát. De ezzel párhuzamosan szembe kell néznie azzal is, hogy állandóak az EU-ellenes érzelmek a földrészen, azon belül is főként Közép-Európában, ahol nyíltan kritikus kormány irányítja Magyarországot és Lengyelországot. 

Jelen helyzetben von der Leyen rá volt utalva arra, hogy a magyar, lengyel és olasz elitellenes, illetve nacionalista pártok felsorakozzanak mögötte. Bírálók szerint ez a tény a későbbiekben megnehezítheti a dolgát, mert félő, hogy igyekszik hálás lenni mindazoknak, akik a győzelemhez segítették, ideértve a demokrácia ellen szervezkedő populistákat. Meg azért is, mivel az EP meglehetősen széttöredezett.   

Economist

Hogy von der Leyen csak pár vokssal tudott nyerni, az nem az ő személyes gyengeségnek, hanem az EU megosztottságának a jele. Szerette volna, ha nem kellett volna igénybe vennie a jobbos populisták közreműködését, akik közül sokan csak azért választották őt, nehogy Timmermanst kapják a nyakukba. De a PiS és a tekintélyelvű Fidesz nélkül nem tudott volna nyerni. Varsói pletykák szerint Merkel előzőleg felhívta a lengyel kormánypárt vezetőit, hogy támogatást kérjen szövetségesének. (Lehet, hogy cserében Lengyelország továbbra is kapja majd a regionális pénzeket.) De a lényeg az, hogy ily módon a Bizottság eleve megtépázott tekintéllyel rajtol. És szembesülnie kell azzal a váddal, hogy lekötelezett az európai szélsőjobb legkellemetlenebb és legkiszámíthatatlanabb erőivel szemben.


Ám a Jog és Igazságosság, valamint a Fidesz is tévesen gondolja, hogy von der Leyen különösképpen rokonszenvezne a világképükkel. Hiszen a jelek szerint éppen őket akarja megcélozni a tervezett jogállam megfigyelő mechanizmussal. Ezzel együtt nagyon meg akarták mutatni, hogy most aztán keményen beállnak a nyertes jelölt mögé. Ezért beszélnek olyan örömmel a Merkel-féle telefonbeszélgetésről. Királycsinálónak akarnak látszani, de a valóság ennél földhözragadtabb. A nagy kérdés azonban most az, hogy tud-e hidakat építeni a frissiben trónra emelt politikus? Az első próbatétel az lesz, hogy fel kell állnia az új Bizottságnak, olyan tagokkal, akiknek ütőképes egységet kell képezniük...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.