2019. július 31., szerda

VIGYÁZÓ SZEMÜNKET IDEJE A BALKÁNRA VETNI - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI MÉDIASZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2019.07.31. 


Régóta nem tapasztalt mennyiségben vásárolnak fegyvereket a balkáni országok. Ukrajnában indul a privatizáció. Nemzetközi médiaszemle.

Volodimir Zelenszkij, az új ukrán elnök a Nemzetközi Valutaalap, az IMF segítségével állami vállalatokat kíván eladni, a költségvetési deficit lefaragására törekszik, és lazítja a földtulajdonlás szabályait, vagyis annak a forgatókönyvnek a megvalósítását tűzte ki célul, amely az 1990-es években segítette a volt kommunista országok újjáépítését – írja a Bloomberg amerikai üzleti hírügynökség. A beszámoló röviden utal arra, hogy történik mindez akkor, amikor az Európai Unió néhány keleti tagállama inkább az államilag erősebben irányított gazdasági modellt célozza meg. A cikkben később újra felbukkan ez az utalás, immár konkrétan megnevezve Lengyelországot és Magyarországot, mint azt a két államot, ahol két évtizeddel ezelőtt ugyanilyen reformokat valósítottak meg, bár most inkább nagyobb állami befolyásra törekednek.

Privatizáció Ukrajnában

Az ukrán privatizációs és hiánycsökkentő elképzelések már évek óta a levegőben kavarognak, de az eddigi adminisztrációknak nem volt sok kedvük ezeket megvalósítani. A Bloomberg lehetségesnek tartja, hogy ezúttal másként lesz. Idézi Olekszij Honcsarukot, az elnök gazdasági csapatának 35 éves vezetőjét, aki szerint szeptemberig ki akarják dolgozni az IMF-fel az év végén lejáró hitelügylet helyébe lépő új, Kijev által három-négy éves futamidejűre tervezett megállapodást. Honcsaruk a Bloombergnek nyilatkozva Ukrajna stratégiai partnerének nevezte a Valutaalapot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.