2019. augusztus 27., kedd

A FIDESZ ÚGY „MENTETTE MEG” A BALATONI VIHARJELZŐ ÁLLOMÁST, HOGY ÉPÍTKEZHETNEK MELLETTE

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: FÓNAI IMRE
2019.08.26.


Több évtizednyi meteorológiai mérési adatokat lehet a kukába dobni a siófoki mérőállomás melletti telek beépítése után, mondta a balatoni „főmeteorológus”. Lovász László MTA-elnök is hiába lobbizott korábban Lázár János miniszternél. Ha a NER építkezni akar, nincs akadály.

Mint azt a magyarnarancs.hu két éve megírta, Lovász László MTA-elnök levélben kérte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető akkori miniszter segítségét a balatoni viharjelző ügyében. A balatoni meteorológusok pedig ennél is korábban, 2013-ban adtak le először vészjelzést. Ők ugyanis akkor szembesültek azzal, hogy a siófoki viharjelző obszervatóriummal szomszédos telek magánszemély tulajdonosa építkezésbe kezdene a kicsiny, de annál értékesebb vízparti ingatlanon.

A megfigyelő állomás 1956-ban azért épült a Balatonba benyúló siófoki félsziget északnyugati csücskébe, hogy a lehető legkevesebb zavaró körülmény (például épület) befolyásolja a meteorológiai méréseket. Kelet felől azóta beépült az állomás környéke, és a szakemberek nem szeretnék, ha most nyugati irányból is ez történne...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.