2019. augusztus 3., szombat

A MAGYAR KORMÁNY NEM AKAR SZEMBENÉZNI ÖNMAGÁVAL

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.08.03.


A Fidesz harminc év alatt teljesen kisajátította Tusnádfürdőt, de az ottani egyéb megszólalások is árnyékba kerülnek Orbán Viktor beszéde miatt. Éppen ezért felesleges a magyar ellenzéknek egyáltalán odamenni, hogy a jelenlétével legitimálja a rendezvényt – ezt nyilatkozta a Hírklikknek Markó Béla az RMDSZ egykori elnöke. Azt is hozzátette: éppen ezért az ellenzéknek is fel kellene építenie hasonló, hangsúlyos rendezvényt, de olyat, ahol terepe és szerepe lehet a vitának, Tusványoson ugyanis ma már egyáltalán nincs ilyen. A közelgő Trianon centenárium kapcsán annak az aggályának adott hangot Markó, hogy miközben a nacionalista felhangok megerősödhetnek, továbbra sincs hajlandóság arra, hogy szembenézzen a kormány a szomszédainkkal és önmagával.

- Az nem vitatható, hogy az alapító atyák egyike Németh Zsolt volt, ahogy ezt Orbán Viktor is kiemelte beszédében. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Fidesz már 1989-90-ben kisajátította Bálványost, illetve Tusnádfürdőt?

- Az egyértelmű, hogy a Fidesznek erős volt a jelenléte kezdettől fogva, és az itteni ifjúsági szervezettel közösen szervezték a bálványosi szabadegyetemet, ám a kezdeti években sokféle meggyőződésű személyiség, vagy politikus volt jelene Bálványoson, így például én is. És, ami még ennél is fontosabb, volt egy román-magyar párbeszéd is; eljöttek román politikusok, politológusok, szakértők, értelmiségiek. Azokban az években ez volt az egyik fő sajátossága a szabadegyetemnek, azaz a román-magyar párbeszéd...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.