2019. augusztus 26., hétfő

ÁTVERNEK, RÁADÁSUL MI ÁLLJUK A CECHET

INDEX
Szerző: KÁRPÁTI MÁRTON
2019.08.25.


Sokat foglalkoztunk már a közmédia minden szabállyal és törvénnyel ellentétes hírszerkesztési gyakorlatával, nemrég például akkor, amikor a megbukott Orbán Viktor szövetségese, az osztrák alkancellár. Nem azért rugózunk ezeken, mert nincs jobb dolgunk, hanem azért, mert elég súlyos dolgok történnek.

A KÖZMÉDIA DOLGA - NEM ÉN MONDOM, HANEM A TÖRVÉNY - A KIEGYENSÚLYOZOTT, PONTOS, ALAPOS, TÁRGYILAGOS, SOKOLDALÚ, IDŐSZERŰ, MEGBÍZHATÓ ÉS FELELŐS HÍRSZOLGÁLTATÁS, VALAMINT TÁJÉKOZTATÁS. EZEK MIND OLYAN ELŐÍRÁSOK, AMIKET A KÖZMÉDIA SOKSZOR, MINDENFÉLE KÖVETKEZMÉNY NÉLKÜL ÁTHÁG.

Az egyik leggyakoribb manipulációjuk az, hogy olyan szakértőket idéznek külpolitikai és belpolitikai ügyekben, akik szinte kizárólag a kormányzati narratívákat erősítik. Idézésükkor hiányoznak azok a kontextusok, amikből kiderülhetne, hogy nem független és pártatlan szakértőkről van szó, hanem például kormánylapok újságíróiról, kormányhoz közeli szervezetek illetékeseiről. Ezek feltüntetése nélkül az lehet az olvasó/hallgató/néző benyomása, hogy független, azaz hiteles véleményt hall, azaz ezek befolyásolják a véleményalkotásban.

Az ország nagy részén a köztévé és közrádió híradóiból tájékozódnak az emberek, és ha a közmédia kormányzati szempontok alapján szerkeszti a híreit, akkor az ország jelentős része is kizárólag kormányzati szempontok szerint tájékozódik. Nincs más vélemény, csak az, amit a kormány diktál, ami a kormánynak jó. Márpedig a köztájékoztatás, a közszolgálatiság nem ezt jelenti. Annak függetlennek, pártatlannak, objektívnek kell lennie. Ezt írja elő a törvény...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.