2019. augusztus 10., szombat

AZ OSZTRÁKOK FÉLTIK A FERTŐ TÓ KÖRNYÉKÉT A MAGYAR KORMÁNYTÓL

HUPPA
Szerző: Huppa
2019.08.10.



Az ausztriai Fertőtó Világörökség Egyesület (Verein Welterbe Neusiedler See) úgy látja, a Fertőrákosra tervezett nagyberuházás veszélyezteti a tó világörökség-státusát, és információhiányra panaszkodik, de állítólag van kilátás a helyzet javulására – adta hírül a Mein Bezirk című, regionális oldalakat szerkesztő kiadó helyi lapja.

A 320 négyzetkilométernyi területű tó 90 százaléka Magyarországhoz tartozik, de csak egyetlen kijárás van a magyar oldalon, nevezetesen Fertőrákoson. A magyar fél egy nagy idegenforgalmi projektet tervez oda, egy nagy szállodát és egy kisebb motelt, campinget, kikötőt – kereken 800 hajónak–, és ehhez 136 hektárt szándékozik leaszfaltozni.

Az egyesület attól tart, hogy a projekt veszélyeztetheti a tó világörökség-státusát, és a magyar fél mindeddig nem volt hajlandó a párbeszédre. Nem válaszoltak az osztrák kancellári hivatal illetékes osztályának levelére sem, de a magyar illetékesek nem vonták be a magyar Világörökség Egyesületet sem. A magyar fél nem látja szükségesnek vagy kötelezőnek az osztrákok bevonását egy határon átnyúló előzetes környezetvédelmi hatástanulmányba sem. A vonatkozó vizsgálatok Magyarországon már elkészültek..


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.