2019. augusztus 8., csütörtök

EZT A PÉNZT KÁR VOLT SZUPERÁLLAMPAPÍRBA TENNI - ROSSZUL DÖNTÖTTEK, AKIK KISZÁLLTAK A KÖTVÉNYALAPOKBÓL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.08.08.


Nagyot szakíthattak júliusban a hosszú kötvény alapokba fektetők az állampapír-piaci hozamok csökkenésén. Nagyjából 2 hónap alatt kereshettek annyit vagy még többet is, mint amennyit fél év alatt hoz a szuperállampapír. Márpedig sokan oda vitték át a megtakarításukat.

Nagy hisztivel indult a Magyar Állampapír Plusz júniusi debütálása, zsákszámra vitték oda a pénzüket más megtakarításból az emberek. A befektetés alapokból júniusban 179 milliárd forint távozott, ami gyakorlatilag mind az új állampapírban landolt. A legtöbb pénz a kötvényalapokat hagyta ott, ahonnan 71 milliárd forint tőkét vontak ki. Pedig jobban jártak volna a befektetők, ha egy kicsit várnak. Az állampapírpiacon ugyanis június után júliusban is folytatódott a hozamcsökkenés, aminek köszönhetően szépen kerestek a kötvényalapokba fektetők.

Az euró hozamgörbe elmúlt hónapokban tapasztalt szabadesése ugyanis átgyűrűzött a régió országainak állampapírpiacaira is. A forintpapírok hozamainál az éven belüli lejáratok esetében 5-20 bázispont, míg az éven túli lejáratok esetében 15-67 bázispont volt a hozamcsökkenés mértéke – írja az OTP Alapkezelő havi jelentésében. A legnagyobb hozamesést a görbén a leghosszabb, 2038-as lejáratú kötvény produkálta. Az Európai Központi Bank (EKB) megágyazott a további lazításnak július végi ülésén, a Fed pedig a várakozásoknak megfelelően, 2008 vége óta először kamatot csökkentett, 25 bázisponttal. A magyar jegybank is folytatja támogató monetáris politikáját, júliusban nem változtatott az irányadó kamatokon. (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a hozamokat ott megtalálja.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.