2019. augusztus 20., kedd

HŰVÖS UDVARIASSÁG, ÉS PÉNZ - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KÁRPÁTI JÁNOS
2019.08.20.


A Páneurópai Piknik 30. évfordulóján Magyarországra látogatott a német kancellár. A kormánypárti média komoly bejelentést harangozott be. Nemzetközi sajtószemle.

Hűvös udvariasság a Páneurópai Piknikről szóló megemlékezésen – írja beszámolójában Gregor Mayer, a liberális szemléletű bécsi Der Standard tudósítója. A három évtizeddel ezelőtti eseményekre visszatekintve megállapítja, hogy a több száz ember tömeges átszökése az előjátéka volt a magyar határok általános megnyitásának az NDK-polgárok előtt, amit a Kelet-Berlinnel akkor még érvényben lévő egyezmény felmondásával a reformkommunista Németh Miklós kormánya hajtott végre 1989. szeptember 11-én. Németország mindezért azóta is hálás Magyarországnak, bár ma Magyarországon 2010 óta a jobboldali populista Orbán Viktor kormányoz, aki bírálói szerint éppen lebontja az 1989 után kibontakozott demokráciát, európai szinten pedig a nemzeti önfejűség és a szolidaritás teljes hiánya jellemzi – írja a Der Standard.
Angela Merkel ismeri a mértéket

Merkel azonban – folytatódik a tudósítás –, sokat adott arra, hogy kifejezze Magyarországnak a köszönetét a történelmi jelentőségű események évfordulóján. Orbánnal való közös fellépése mindazonáltal tudatosan egy templomi megemlékezésre, egy rövid ebédre és egy sajtóértekezletre korlátozódott. Mindez hűvösen udvarias légkörben zajlott le – érzékelte az osztrák lap újságírója. Mint írja, Merkeltől a köszönő szavak mellett jobbára csak általános elvárások fogalmazódtak meg, így például a kompromisszumok keresésének, a menekültpolitikában a közös pontok megtalálásának a szükségességéről beszélt.

A rendezvény előtt – emlékeztet a Der Standard – Orbán köreiben azt terjesztették, hogy a Merkel-látogatás új magyar-német közeledést jelez majd, és nagy horderejű kétoldalú vagy Európa-politikai jellegű bejelentés várható. Hétfőn ebből nem lett semmi, a Berlin és Budapest közötti árok továbbra is áthidalhatatlan – konstatálja a Der Standard...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.