2019. augusztus 9., péntek

L. RITÓK NÓRA: ELSZABADUL A POKOL

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / PARA-KOVÁCS IMRE
2019.08.09.


Az állam kivonul azokról a településekről, amelyek már nem élhetőek. Nincs orvos, nincs bolt, nincs közlekedés, nincs munka. Egy dolog van: uzsora.

A szegénység, a kiszolgáltatottság különös túlélési stratégiákat alakít ki. Egyesek jól megélnek belőle, a többség azonban még mélyebbre süllyed. A szegény vidékeken, apró zsákfalvakban nincs már semmi, ami élhetővé teszi a települést. Nincs tömegközlekedés, nincs bolt, nincs orvos, nincs iskola, még kocsma sincs, elszabadul a pokol.

Itt virágzik az uzsora. Egy ideig. Amíg meg tudja oldani a boltos, hogy felírásra ad árut, addig talán, de miután a vevők nem tudnak fizetni, lehúzza a rolót. Ha valakinek kórházba kell vinnie a gyerekét, kénytelen maszek fuvarost fogadni, aki viszont csillagászati összeget kér. A kényszer nagy úr.

L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány igazgatója ismeri a helyzetet. Az alapítvány 27 településen dolgozik. A leglényegesebb tapasztalata az, hogy az állam nincs jelen a problémás területeken. Pedig ahol nincsenek meg azok a szolgáltatások, amelyek tényleg élhetővé tesznek egy falut, az gyakorlatilag halálra van ítélve. Nem lehet azt elvárni persze, hogy a busztársaság veszteséges járatokat üzemeltessen, hogy a posta fenntartson egy hivatalt, hogy egy üzletlánc ráfizetéses boltot tartson nyitva, hogy valaki munkahelyeket teremtsen. Az államnak lenne itt fontos szerepe.

Amennyiben nem lép közbe, az történik, amit látunk. Dívik a feketemunka, megjelennek az uzsorások, virágzik az illegális cigarettakereskedelem. Amíg ezek nem lépnek át durván egy határt, addig a hatóságok szemet hunynak.

L. Ritók Nóra azt gondolta az elején, hogy ő lesz az igazság bajnoka, és sok mindent megold, munkatársaival együtt megtisztíthatja a kis közösségeket. Hogy mire jutott, azt a Reggeli gyorsban mondta el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.