2019. augusztus 8., csütörtök

LEGALÁBB A SZAKEMBEREKET BE KELLENE FOGADNIA MAGYARORSZÁGNAK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KÁRPÁTI JÁNOS
2019.08.08.


Sem a elzárkózás, sem a korlátlan nyitottság nem helyes a migráció ügyében, Európának szabályozott bevándorlásra van szüksége. Arra azonban mindenképp – erről ír a német üzleti körök hangadójának számító Handelsblatt. A lap szerint Németország, ahol elfogadták a szakember-bevándorlási törvényt, követendő példa, a gazdaság szereplőinek pedig más EU-országokban is növelniük kellene a vonakodó kormányokra gyakorolt nyomást.

Európa sündisznóállásba menekül, a menedékkérőknek egyre nehezebb sértetlenül bejutniuk az unióba. Ám az elzárkózásnak nagy az ára, pénzügyi és erkölcsi értelemben is, és ez lassan egyre láthatóbbá válik – állapítja meg kommentárjában a Handelsblatt, a német üzlet körök vezető lapja.

Elbizonytalanodott emberek
A kommentár szerint a történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy az államok bevándorlási politikája ciklikus jellegű. Az idegenek iránti nyitottság szakaszát a begubózás követi, majd újranyitják a határokat. A nyitottság legutóbbi szakasza rövid volt és heves: 2015-ben másfél millióan kértek menedéket az unióban.

Most a bezárkózás szakaszát éljük: keleten a Törökországgal kötött megállapodás és a szigorú határellenőrzés gátolja az átjutást, a Földközi-tenger középső szakaszán már csak privát mentőhajók cirkálnak, nyugaton pedig a spanyolok a legtöbb mentőhajót visszairányítják Marokkóba.

Ez a politika élvezi az európai lakosság nagy részének a támogatását, hiszen a 2015-ös ellenőrizetlen áradat elbizonytalanította az embereket.
Összeegyeztethetetlen

A Handelsblatt szerint azonban számos dolog, ami ezzel az elzárkózással együtt jár, összeegyeztethetetlen az emberi igazságérzettel.

Ilyen például az, hogy szörnyű körülmények uralkodnak azokban a líbiai menekültközpontokban, ahol a líbiai parti őrség összegyűjti az elfogott migránsokat, de ide sorolható az is, hogy beszámolók szerint bolgár, magyar vagy éppen horvát határőrök brutálisan bánnak az érkezőkkel, és a Frontex uniós határvédelmi ügynökség emberei tétlenül nézik a jogellenes visszatoloncolásokat.

A Frontexet azonban most fejlesztik, és az Európai Bizottságnak gondoskodnia kell arról, hogy az ellenőrzési mechanizmus is javuljon – teszi hozzá a lap...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.