2019. augusztus 10., szombat

MI LENNE, HA HAZAJÖNNE FÉLMILLIÓ MAGYAR?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.08.10.


A külföldön élő magyarok számára csak becslések vannak, de abban alighanem egyetérthetünk, hogy minimum félmillió határátkelőről beszélhetünk. Vajon mi történne akkor, ha ez a rengeteg ember a külföldön megszerzett tudással, megtapasztalt másfajta kultúrával, életszemlélettel egyszer csak megjelenne Magyarországon?

A kérdést a Svédországban élő Bandirepublic vetette fel beszélgetésünk során (aminek első részét itt olvashattátok), melyben arról is beszéltünk, hogy szerinte mi az, ami ma a leginkább hiányzik Magyarországon.
Nos, ő úgy látja, hogy leginkább a közös cél, akarat, tervezés, döntéshozatal nincs meg – magyarul az együttműködés hiányzik a Nemzeti Együttműködés Rendszeréből.
A béka és a forró víz esete
Van az a hasonlat, hogy a forró vízbe dobott béka kiugrik, de ha a hideg vizet folyamatosan forralod, akkor meg tudod főzni: „Ti itt, Magyarországon, halálra vagytok főzve. Én meg vagyok az a béka, aki jön a hűvös Skandináviából és látom, hogy már nagyon forró a víz.
Amikor hazajövök minden egyes alkalommal van valami, ami megdöbbent és amitől elszörnyülködöm, hogy 2019-ben, egy globális világban, egy Európai Unióban olyan gondolkodásmód uralkodik, ami 100 évvel ezelőtt is kőkorszaki volt” – tette hozzá.
„Hiányzik a hazám, akkor is, ha aggódom érte, akkor is, ha 2-3 millió honfitársam kirekeszt – nekem akkor is hiányzik és vagyok annyira idealista, hogy szeretném hinni, ha itt élném a mindennapjaim, akkor minden különösebb aktivitás nélkül, de picivel jobbá tenném az országot” – mondta Bandirepublic...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.