2019. augusztus 18., vasárnap

NINCS MIT TAGADNI, NYUGATON A SZÉLSŐJOBB ÁTTÖRT

MÉRCE
Szerző: MERKER IVÁN
2019.08.18.


It Can’t Happen Here” vagyis „Itt ilyen nem történhet meg” — ez a címe Sinclair Lewis Amerika elfasizálódásáról szóló, nyolcvan éves könyvének, amely Trump hatalomra jutása óta újra az érdeklődés középpontjába került. Az, hogy mi történhet meg egy konszolidált nyugati demokratikus rezsimben, a politikai fantázia középpontjába került: reális jövőképnek tűnik a Nagy-Britannia fasizmusba sodródásáról szólók Évek alatt című sorozat, és nem véletlenül lettek tele az angol nyelvű könyvesboltok politikatudomány szekciói sem a demokráciák haláláról szóló munkákkal.

Ez persze nem annyira meglepő, amikor Boris Johnson (és csapata) éppen azzal fenyegeti a Parlamentet, hogy ő akkor sem hajlandó távozni, ha amúgy elbukna egy bizalmatlansági indítványt, ha azt szeretnék, hogy távozzon, rúgassák ki a királynővel. Egyéb esetben ugyan új választást köteles lesz kiírni, de azt már a megegyezés nélküli Brexit utánra, vagyis a bizalmatlansági indítványt mint politikai eszközt ennek megakadályozására el kívánja venni a Parlamenttől.

Most azonban a Pond túlsó oldalára fogunk koncentrálni, ahol Trump megválasztása óta szintén komoly kérdés, hogy mi történhet meg ott, és mi az, amit az alkotmányos rendszer még meg tud akadályozni, hogy Trump és republikánus emberei meddig tudnak elmenni az autoriter kormányzás és az embertelenség útján — illetve az is, hogy vajon tényleg Amerika-e a szabadság és demokrácia fáklyavivője. Így talán nem is olyan meglepő, hogy oly nagy port tudott kavarni Alexandra Ocasio-Cortez kongresszusi képviselőnő, amikor a mexikói határon felállított idegenrendészeti létesítményeket „koncentrációs táboroknak” hívta, és azt mondta, hogy ha komolyan vesszük, hogy „soha többé” nem történhet meg olyasmi mint a Soá, akkor a Trump-kormány létesítményei nem létezhetnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.