2019. augusztus 8., csütörtök

NYUGDÍJASOK SZÁZEZREI KERÜLHETNEK BAJBA - RECSEG-ROPOG AZ ELLÁTÁSI RENDSZE

NAPI.HU
K.KISS GERGELY
2019.08.07.


Magyarország egyre súlyosabb krízisbe kerül az idősgondozás terén: egyre több az idős, ellátásra szoruló ember, egyre kevesebb a szakképzett gondozó, az állami idősotthonok férőhelyeinek száma évek óta nem nőtt, a várakozási idő viszont egyre hosszabb. Enyhíthet-e az önkéntesség a szociális ellátásban dolgozókra nehezedő egyre nagyobb terheken? A Pénzcentrum.hu Somlai Katalin Idősek Barátai Program vezetőjével beszélgetett.

Az elöregedő társadalom, és a szociális munka kilátástalansága miatt a jelenlegi ellátó rendszer nem lesz fenntartható, mind több és több idős ember lesz, aki kevés vagy semmilyen segítségre nem számíthat. Ha pedig az idősek fizikális egészségéről nem tud gondoskodni az ország, a mentális egészségre még kevesebb figyelem hárul -olvasható a portálon.

A legfrissebb KSH adatok szerint jelenleg 1,89 millió fő él Magyarország, 65 év felett, és 433 ezren vannak 80 év felett. A szociális szolgáltatásokat illetően az idősotthonok terén a legrosszabb a helyzet, amit mindössze az idősek 3 százaléka tud igénybe venni - írja az Idősödés, idősellátás Magyarországon című tanulmányában Gyarmati Andrea (Friedrich-Ebert-Stiftung).

A gondozási krízis okai...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.