2019. augusztus 19., hétfő

ORBÁN IZOMBÓL FUTOTT NEKI A TÖRTÉNELEM SZÖVETÉNEK

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2019.08.19.


Angela Merkel Sopronba látogatott, ahol a falak és kerítések európai nagykövetével, Orbán Viktorral találkozott. Feszült itt némi ellentét, amelyet nem sikerült feloldani.

A Páneurópai Piknik, amelynek harmincéves évfordulóját ünnepelte a két kormányfő, a határok lebontásáról szólt, ami némileg eltér Orbán Viktor narratívájától, ezt a logikai feszültséget pedig a miniszterelnök nem is igazán tudta feloldani. Azt mondta az evangélikus mise előtt elmondott beszédében, hogy Európát ma újra kell egyesíteni, továbbá:

"Európa alapját a független nemzetek adják, ezért Európa egysége soha sincs kész, azt újra és újra meg kell alkotni."

Ez egy zavarbaejtő logikai mutatvány, mert ha nemzetállamokban gondolkodunk, az egységes Németország sem volt mindig egységes Németország, és nem csak a kelet-nyugati felosztás idején nem volt az. Németország bizonyos tekintetben a nemzetállamok ellenében lett szövetségi köztársaság, és ennek az alakulásnak egy állomását ünnepeljük most. Orbán Viktor viszont képtelen ellépni a nemzetállamok üzenetétől, ami, ugyebár, egy rendkívül pragmatikus pontja a politikájának: ha a nemzetállamoknál van a hatalom, akkor nála, mint miniszterelnöknél is van hatalom. Ha nem a nemzetállamoknál van, akkor nála sincs...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.