2019. augusztus 18., vasárnap

ORBÁN VIKTOR FELEMELKEDETT, MAGYARORSZÁG ELBUKOTT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÁGOSTON ZOLTÁN
2019.08.17.


Cikksorozatban foglalkozik a tekintélyes amerikai folyóirat, a Foreign Affairs a világ autokratikus vezetőivel. Ötöt mutat be közülük,


Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki, Xi Jinping kínai, Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök mellett nem mást, mint Orbán Viktor magyar miniszterelnököt.

Portréjának a felvázolására a Foreign Affair Paul Lendvait kérte fel, aki Az átváltózó – Orbán Viktor fejlődése, Magyarország bukása címet viselő írásban emlékeztet, hogy Orbán Viktor kormánya szisztematikusan leépítette a demokratikus intézményrendszert, felszámolta a jogállamiságot, a fékek és ellensúlyok rendszerét, korlátozta a sajtószabadságot, az a fajta lopáson nyugvó, kleptokratikus rendszer pedig, amelyet működtet, nem az elnyomáson, hanem a hatalmi pozíciók osztogatásán alapul. Paul Lendvai szerint Orbán Viktor ezt nevezi illiberális demokráciának.

A cikk végkövetkeztetése az, hogy Orbán Viktor soha nem volt az az idealista, akit 1989. június 16-án, a Nagy Imre temetésén elmondott beszédével ismert meg Magyarország, sokkal inkább egy opportunista, aki idejekorán megérezte a hatalom ízét.

(A hvg.hu nyomán)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.