2019. augusztus 7., szerda

TÉNYEK ÉS TÉVHITEK A BÉRBEADÁSRÓL

MÉRCE
Szerző: UTCAJOGÁSZ
2019.08.06.


Sajnos azt tapasztaltuk, hogy számos tévhit terjed a jogszabályokkal kapcsolatban mind a bérbeadók, mind pedig a bérlők körében. Összefoglaltuk azokat a kérdéseket, amik nagyon gyakran fordulnak elő albérletkereső csoportokban.

Tévhit: A bérbeadó eldöntheti, hogy hozzájárul-e a bérlő lakcím-bejelentéséhez

A lakcímbejelentés törvényi kötelezettség, nem választás kérdése.

Annak, aki kiadja a lakását, nincs joga megtagadni, hogy a bérlő a lakcímnyilvántartásba bejelentse a bérlet címét.

A lakcímet bármelyik okmányirodában be lehet jelenteni. Ha a lakásbérleti szerződést két tanú is aláírta, tehát „teljes bizonyító erejű magánokiratnak” minősül, akkor nincs szükség arra, hogy a tulajdonos külön még a lakcímbejelentő lapot is aláírja. Bővebben itt olvashatsz a lakcímbejelentésről.

Jogszabály: a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 26. §

Tévhit: Ha a bérlő bejelentkezik a lakásba, az önmagában feljogosítja a lakás használatára

Fontos, hogy a lakcímbejelentés nem keletkeztet semmilyen jogot a lakásra. Attól tehát, hogy valakinek van érvényes lakcímkártyája egy címre, nem lesz jogosult használni a lakcím szerinti lakást. Ez fordítva is igaz. Attól, hogy valaki nincs bejelentkezve vagy éppen kijelentik a lakcímnyilvántartásból, még lehet joga a lakást használni. Különbség van tehát a lakcím és a jogcím között! A jogcímet, tehát a lakás használatához való jogot tulajdoni lappal, szerződéssel vagy akár bírósági, hatósági határozattal lehet igazolni.
Tévhit: Ha a bérlő bejelentkezik a lakásba, a tulajdonosnak adóznia kell utána

Ahogy a lakcímnyilvántartás nem keletkeztet jogot a lakásra, úgy adófizetési kötelezettséggel sem jár. A lakcímnyilvántartásból nem lehet megállapítani, hogy milyen jogcímen lakik valaki a lakásban. A lakcímmel rendelkező lakó lehet bérleti díjat fizető bérlő, a tulajdonos engedélyével a bérlő által befogadott hozzátartozó vagy akár ingyenesen ott lakó szívességi lakáshasználó is.

A lényeg tehát, hogy a lakcímnyilvántartásból nem vonható le semmilyen kötelezettség a tulajdonos jövedelmi helyzetére, bevételeire, így az adófizetési kötelezettségére sem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.