2019. augusztus 4., vasárnap

VAN VALAMI FURCSA ÉS MEGMAGYARÁZHATATLAN...

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: KOCSIS GYÖRGYI
2019.08.04.


abban a kettős politikai öngyilkosságban, amit az Európai Unió két, látszólag nagyon különböző tagállama, Nagy-Britannia és Magyarország elkövetni készül (míg az egyik a kilépésen, a másik a 7. cikkellyel járó elszigetelődésen ügyködik). Azért írom, hogy látszólag, mert a száraz tények szintjén kevés ennél különbözőbb két ország található a kontinensen.

A csatornán túl fekszik egy 60 milliós, többnemzetiségű szigetország, ahol az egy főre jutó GDP 32 ezer euró. Állandó tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának, atomfegyvere van, 500 éve ápolják a polgári demokrácia zöld füvét, a nyelvét az egész világon beszélik, és az EU egyik legnagyobb befizetője. A Lajtán innen terül el viszont egy szárazföldbe zárt, alig 10 milliós, etnikailag szinte homogén ország, ahol az egy főre jutó GDP 11 ezer euró, amelynek nyelvét sehol másutt nem beszélik, a demokráciával 30 évvel ezelőtt kezdett ismerkedni, a hadserege jelképes, az Európai Uniónak pedig az egyik legnagyobb nettó kedvezményezettje.

Itt azonban nagyjából véget is ér a felszíni különbözőségek sora, mert legalább ugyanannyi a hasonlóság. A politikai berendezkedés mindkét országban zűrzavaros: Nagy-Britannia névlegesen monarchia ugyan, mégis minden hatalom a parlamenté, a szimbolikusan köztársasági államformájú Magyarországon viszont a parlament hatalma elenyésző, szemben a mindenható, királyi palotába költözött miniszterelnökével. Hasonlóképpen keszekusza a párttérkép mindkét országban, lehetetlenné téve, hogy az állampolgár normálisan szavazhasson...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.