2019. szeptember 1., vasárnap

A TÖRÖK ELNÖK ELINDÍTANÁ A HÁBORÚT, DE MÁR A DEMAGÓG NACIONALIZMUSBAN SEM BÍZHAT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BILLAY GÁBOR
2019.09.01.


Oroszország és a Nyugat évek óta próbálkozik azzal, hogy tárgyalóasztalhoz ültesse a már nyolcadik éve tartó szíriai polgárháború érintettjeit, érdemi előrelépést azonban még egyik találkozó sem hozott. Most úgy néz ki, a török ellenzék is ki akarja venni részét a béketárgyalásokból, és Szíria-konferenciára Törökországba invitálja a harcoló feleket. A meghívottak listája, illetve az ellenzék motivációja azonban igencsak különös.

A szíriai konfliktus kezdete óta szinte minden évben volt valahol egy olyan tanácskozás, ahová a harcban álló feleket meghívták. Csakhogy eddig még egyetlen olyan találkozót sem sikerült rendezni, amelyen a konfliktus valamennyi résztvevője megjelent volna. A 2016-ban Asztanában tartott tanácskozásra a szíriai rezsim képviselői például azért nem voltak hajlandók elmenni, mert oda az ellenzéket is meghívták. S valóban, a találkozók érzékeny pontja mindig az, hogy ki kit hív meg: az oroszok általában mellőzik az ellenzéket, míg Recep Tayyip Erdoğan elnök és köre azért lobbizik, hogy a kurd YPG fegyveres szervezet maradjon ki a tárgyalásokból. A térségben a kurd szervezetek két blokkra oszthatók: az iraki kurd kormányra és a Törökország támogatását élvező jobboldali politikai pártokra és milíciákra, illetve a baloldali kurd szervezetekre, amelyeket leginkább a Nyugat támogat.

Ankara célja, hogy tovább ossza a térség legnagyobb kisebbségét, és a saját maga által támogatott szervezeteket tünteti föl a kurd kisebbség legitim képviselőiként. E bábszervezetek egyike aKurd Nemzeti Kongresszus (ENKS), amelynek milicistáit Törökország képezte ki és fegyverezte fel az YPG ellen. Nem véletlen, hogy tavaly, amikor a török hadsereg kiszorította az YPG-t a szíriai Afrin tartományból, az ENKS volt az egyetlen kurd szervezet, amely üdvözölte a török megszállást...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.