2019. szeptember 20., péntek

AKKOR SEM ADNAK A BANKOK TÖBBET A PÉNZÜNKRE - KÁR REMÉNYKEDNI, MARADNAK AZ ALACSONY KAMATOK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.09.20.


Százmilliárdok távoztak az elmúlt hónapokban a bankokból, hogy szuperállampapírba vándoroljanak. A bankok nem is próbálnak versenyezni a piaci kamatok 20-30-szorosát fizető állammal. Szépen keresnek az állampapíron is, a pénzünkre nincs is szükségük. Egyelőre remény sincs arra, hogy ez a közeljövőben változzon. Úgy tűnik, a világ a tartósan alacsony kamatokra rendezkedett be.

Hiába reménykedett bárki is abban, hogy az új szuperállampapír majd a betéti kamatok emelésére ösztönzi a bankokat. Eszük ágában sincs többet adni a pénzünkre, és nem zavarja őket, hogy százmilliárdokat szippant el tőlük az állam.

Az MNB legfrissebb adatai szerint júniusban és júliusban a lakosság 262 milliárd forintot vont ki a bankokból, hogy az szuperállampapírba vándoroljon. Mint korábban megírtuk, még drámaibbnak tűnik a helyzet, ha összehasonlítjuk azzal, hogy tavaly ugyanebben a két hónapban 250 milliárd forinttal nőtt a lakossági pénz a bankokban. (Vagyis tavalyhoz képest mínusz 500 milliárd a bankban tartott pénz egyenlege az elmaradt növekménnyel és a kivont pénzzel együtt.)

A júniusban elindított Magyar Állampapír Plusz minden egyéb befektetési formát is letarol. Az MNB saját számításai szerint a 12 hét alatt lejegyzett (augusztus 26-ig megvett) MÁP Plusz 55 százalékát nem korábbi állampapír befektetésből vették az emberek. Vagyis 45 százalék addig is állampapírban volt. Mindenesetre az augusztus végéig eladott 1726 milliárd 10 százalékát bankbetétből vették meg – legalábbis az MNB szerint. Csakhogy ennél nagyobb lehet a bankból elhozott pénzek aránya, hiszen csak 2 hónap alatt is több volt a kivonás, augusztust pedig még bele sem számoltuk (hiszen nincsenek még adatok).

A múlt hét végéig pedig már közel kétezer milliárd forintért (1982 milliárd forint) vásároltak MÁP Pluszt az emberek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.